Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

This Is My Truth, Tell me Yours

Καλημέρα λατρεμένοι.
Το Cardiff είναι η πρωτεύουσα της Ουαλίας και η δέκατη μεγαλύτερη πόλη της Μ. Βρεταννίας. Όμορφη πόλη. Λίγο λιγότερο γκρίζα από τις χαρακτηριστικές εγγλέζικες πόλεις.
Και με πολύ σημαντική μουσική σκηνή.
Την Cardiff music scene, όπως την λέμε. Μια σκηνή που, από τις αρχές των 90's, έχει δώσει πολύ όμορφα πράματα και έχει αποτελέσει ένεση για το εγγλέζικο ροκ (και όχι μόνο).

Αυτή η σκηνή που λέτε, έχει έναν πολύ χαρακτηριστικό εκπρόσωπο. Και μάλιστα αριστερο-ακτιβιστή. Με στίχους ξυράφια και έναν alternative ήχο που τσακίζει κόκκαλα.
Λέγονται Manic Steet Preachers και, ως μανιακοί ιεραπόστολοι των δρόμων, από τα 1986 διδάσκουν το λόγο τους σε πιστούς και μη.
Μέχρι σήμερα μας έχουν χαρίσει 10 δίσκους και πολλές ώρες μουσικής ομορφιάς. Η νταλίκα σήμερα διάλεξε και σας χαρίζει έναν από τους καλύτερούς τους.

Το This Is My Truth, Tell Me Yours είναι το πέμπτο studio album τους. Κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτέμβρη του 1998 και σηματοδοτεί την στροφή της μπάντας σε ακόμα πιο πολιτικοποιημένους στίχους, τους οποίους υπογράφει (για πρώτη φορά) ο Nicky Wire (μπασίστας).
Ο τίτλος του δίσκου είναι απόσπασμα από ομιλία του Aneurin Bevan, πολιτικού στο Ουαλικό Εργατικό Κόμμα (Welsh British Labour Party).
Εκτός από τον περισσότερο πολιτικοποιημένο του στίχο, ο δίσκος αυτός διαφέρει από τους υπόλοιπους της μπάντας και ως προς το μουσικό στυλ. Πράγματι, ενώ τη μουσική υπογράφουν (όπως και στους υπόλοιπους) οι James Dean Bradfield και Sean Moore, ο ήχος είναι πολύ πιο "ήπιος", πιο "γλυκός", πιο χαλαρός αν προτιμάτε.
Η φωτογραφία του εξώφυλλου τραβήχτηκε στην παραλία Black Rock Sands δίπλα στο Porthmadog, που, για όσους δεν ξέρουν, είναι ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια της Μ. Βρεταννίας.
Να πούμε τέλος, πως ψιλοκρυμμένο πίσω από την εκτύπωση του δίσκου υπάρχει ένα απόφθεγμα από το βιβλίο του R.S. Thomas (No Truce With The Furies - Καμία Ανακωχή με τις Ερινύες 1995)
Όπως και να 'χει, για τη νταλίκα είναι μακράν ο καλύτερός τους.

The Everlasting
If You Tolerate This, Your Children Will Be Next
You Stole The Sun From My Heart
Ready For Drowning
Tsunami
My Little Empire
I'm Not Working
You're Tender And You're Tired
Born a Girl
Be Natural
Blag Dog On My Shoulder
Nobody Loved You
S.Y.M.M.