Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

The King of Hi-De-Ho

Καλημέρα αγαπούλες.
Σήμερα θα μιλήσουμε για scat singing. Για όσους ξέρουν τι είναι, θα κατάλαβαν πως είναι μια πρόφαση για να σας παρουσιάσω έναν πολύ μεγάλο Κύριο.
Για τους υποδέλοιποι, το scat singing δεν είναι τίποτα άλλο από φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί που, έχουν σημαδέψει την "ομιλούσα" jazz. Μιλάμε για μισοτελειωμένες λέξεις, που συνήθως δεν βγάζουν νόημα, ή, ακόμα, συλλαβές ακαταλαβίστικες, ή, ακόμα ακόμα, μίμηση μουσικών οργάνων, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο.
Δεν είναι εύκολο να τραγουδήσεις scat. Καθόλου εύκολο μάλιστα.
Το χαρακτηριστικότερο δείγμα scat singing, το κομμάτι σταθμός του scat αν προτιμάτε, είναι το θρυλικό How High The Moon με την ανεπανάληπτη Ella Fitzgerald. Ακούστε το και θα καταλάβετε.

Το scat singing όμως μπορούσε να είναι και αστείο. Μπορούσε δηλαδή να προστεθεί στην jazz και ν'αποτελέσει ένα όλο, μια κανονική κωμική παράσταση-συναυλία. Και σ'αυτό το είδος, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς είναι ο Κύριος που σήμερα η νταλίκα έχει την τιμή να σας παρουσιάσει.

Γεννήθηκε Cabell Calloway ΙΙΙ στα 1907 στο Νιου Γιορκ από μπαμπά δικηγόρο και μαμά δασκάλα, πρωτοξεκίνησε να τραγουδάει σε εκκλησίες και, στα 29 του, είχε ήδη φτιάξει μια από τις σπουδαιότερες jazz μπάντες όλων των εποχών (σημειώστε : Dizzy Gillespie και Adolphus "Doc" Cheatham στις τρομπέτες, Ben Webster και Leon "Chu" Berry στα σαξόφωνα και τον απόλυτο Danny Barker στην κιθάρα).
Τ'όνομά του ταυτίστηκε με το θρυλικό Cotton Club της Νέας Υόρκης, στο οποίο, αφού πρώτα έπαιξε σαν αντικαταστάτης της μπάντας του Duke Ellington, μέσα σε 3 μήνες, λόγω της απίστευτης επιτυχίας, κατέληξε να μοιράζεται τη σκηνή για πολλά χρόνια.
Το Cabell έγινε Cab και η φήμη του εξαπλώθηκε ταχύτατα σ'όλη την αμερική.
Εκτός από τα εκατοντάδες τραγούδια που ερμήνευσε, πήρε μέρος και σε πολλά θεατρικά (όπως το θεϊκό Porgy and Bess - 1953) αλλά και σε ταινίες. Ποιός δεν τον θυμάται, σαν επίτροπο ορφανοτροφείου, σε μια από τις καλύτερες μουσικές ταινίες όλων των εποχών, τους Blues Brothers (1980);
Το scat singing το διδάχτηκε από τον Κύριο Louis Armstrong, κι από τότε το τελειοποίησε και έγινε το σήμα κατατεθέν του.
Μέχρι τα 86 του, όταν και πέθανε (1994), δεν σταμάτησε να είναι στη σκηνή και να περιοδεύει.

Το νταλικόφωνο σήμερα σας χαρίζει ένα ποτ πουρί από τα καλύτερα του Cab Calloway

Nagasaki
The Calloway Boogie
Hey How, Hey How
A Chicken Ain't Nothing But A Bird
I'll Be Around
Minnie The Moocher
I Want To Rock
Hi De Ho Man
The Jumpin' Jive
Jungle King
Honey Dripper
Weakness
Pluckin' The Bass
Two Brokes Down Turn Left