Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Control

Μερικά πράγματα τ'αγαπάς, επειδή τ'αγαπάς. Και, κάποια στιγμή, τυχαίνει να τ'αγαπήσεις περισσότερο επειδή, ξαφνικά, συντρέχει κάποιος λόγος. Νέος.

Για ένα τέτοιο θα σας μιλήσω σήμερις.

Όσοι (σαν τη νταλίκα) αγαπάτε Joy Division, σίγουρα θα ξέρετε πως διαλύθηκαν μετά την αυτοκτονία του frontman και τραγουδιστή τους Ian Curtis το Μάη του 1980. Θα ξέρετε (ίσως επίσης) πως ο Curtis, εκτός από θεϊκά προικισμένος, ήταν και επιληπτικός (σε πολύ επικίνδυνο βαθμό), πως ήταν παντρεμένος με την Ντέμπορα και πως ήταν γαμίκουλας κούνελος.
Πάνω απ'όλα όμως ήταν ο αρχηγός-ηγέτης μιας από τις καλύτερες post-punk μπάντες της ιστορίας.

Ένα από τα τραγούδια της μπάντας, από τις τραγουδάρες της μπάντας, ήταν και το She's Lost Control (από τον πρώτο από τους δύο δίσκους τους, Unknown Pleasures - 1979).

Από κει πήρε και τον τίτλο η ταινία Control, που σκηνοθέτησε ο Anton Corbijn σε σενάριο του Matt Greenhalgh, ο οποίος, στην ουσία, διασκεύασε το βιβλίο της χήρας του Curtis, Ντέμπορα (Touching from a Distance - 1995).

Όπως θα ξέρετε (όσοι το 'χουν δει) ή θα καταλάβατε, πρόκειται για μια ασπρόμαυρη βιογραφία για τον Curtis, που ξεκινά από τα 1973 και καταλήγει στην αυτοκτονία του στα 1980.

Έκανε πρεμιέρα στις 17 Μάη του 2007 στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου σάρωσε όλα τα δευτερεύοντα βραβεία (4 τον αριθμό). Στους κινηματογράφους βγήκε στις 5 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου.

Πάμε τώρα στο soundtrack.

Μην τα λέμε συνέχεια, ο δίσκος αυτός είναι πολύτιμη συλλογή, από κάθε άποψη. Θέτε γιατί υπάρχει μέσα η θεϊκή διασκευή του Shadowplay (των Joy Division) από τους The Killers; Θέτε γιατί έχουμε το ουράνιο Warszawa του Bowie (στην original ηχογράφηση); Θέτε γιατί ακούμε το What Goes On των Velvet Underground (ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια όλων των εποχών για τη νταλίκα); Ή μήπως για τα διαμάντια των ίδιων των Joy Division; Ή, τέλος, για το εκπληκτικό μουσικό score των New Order (ειδικά για την ταινία); Διαλέχτε και πάρτε.
Έτσι κι αλλιώς έχει κι'άλλα πολλά καλούδια.
Εμείς να πούμε μόνο, πως το Transmission ερμηνεύεται από τους ηθοποιούς της ταινίας και πως ο λόγος που εδώ και κάτι μέρες αγάπησα περισσότερο αυτή τη μαγεία ενδιαφέρει μόνο εμένα (κι'αυτόν).

Exit - New Order
What Goes On - The Velvet Underground
Shadowplay - The Killers
Boredom - Buzzocks
Dead Souls - Joy Division
She Was Naked - Supersister
Sister Midnight - Iggy Pop
Love Will Tears Us Appart - Joy Division
Hypnosis - New Order
Drive in Saturday - David Bowie
Evidently Chickentown - John Cooper Clarke
2HB - Roxy Music
Transission - Cast
Autobahn - Kraftwerk
Atmosphere - Joy Division
Warszawa - David Bowie
Get Out - New Order