Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Suzuki [Tosca]

Ο Shunryu Suzuki (鈴木 俊隆) ήταν ένας Zen Master (祥岳俊隆), που γεννήθηκε στην Ιαπωνία στα 1904 και πέθανε στο Σαν Φραντσίσκο στα 1971. Θεωρήθηκε (και ήταν) ο μεγαλύτερος απόστολος του Zen Βουδδισμού στο Αμέρικα. Όπου Zen Βουδδισμός, βλέπε τη σχολή διαλογισμού της οποίας οι ρίζες χάνονται στην Κίνα του 7ου αιώνα.
Αυτοπροσδιοριζόταν ως ο "μικρός Suzuki" σε σχέση με τον Daisetsu Teitaro Suzuki (鈴木 大拙 貞太郎), μεγάλο δάσκαλο και συγγραφέα του Zen Βουδδισμού (1870-1966), τον οποίο αποκαλούσε "ο μεγάλος Suzuki".

Θέσαμε το ιστορικο-πολιτικο-θρησκευτικό πλαίσιο και πάμε παρακάτω.
Οι Tosca είναι δύο αυστριακοί, που, στα 1994 ξεκίνησαν έναν electronica project, μια ιδιότυπη μπάντα αν προτιμάτε. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album στα 1997 (Opera) και, μέχρι σήμερα, έχουν στο ενεργητικό τους 11 δίσκους, από τους οποίους οι 6 είναι remixes.

Στις 9 Σεπτέμβρη του 2000, κυκλοφορούν το Suzuki, προς τιμήν του παραπάνω Zen Master (του μικρού) και, δυο-τρεις μήνες μετά, η νταλίκα, κατά τύχη, πέφτει πάνω του (στον δίσκο έτσι;). Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό.

Αυτόν τον δίσκο θέλω να τον αποχωριστώ. Τον λατρεύω, έχει λιώσει ν'ακούγεται, είναι από τους καλύτερους electronica που άκουσα ποτέ, αλλά θέλω να τον αποχωριστώ. Οι εικόνες που ξερνάει δεν είναι δικές μου. Ή, μάλλον, δεν θέλουν να είναι δικές μου. Δεν μπορούν, δεν θέλουν, δεν πρέπει.
Όπως και να 'χει, τον αποχωρίζομαι.
Και πριν τον αποχωριστώ, είπα να τον ακούσουμε μαζί μια τελευταία φορά.

Pearl In
Suzuki
Annanas
Orozco
Busenfreund
Honey
Boss on the Boat
John Tomes
Ocean Boat
The Key
Doris Dub
Pearl Off