Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Gimme Shelter

Τραγουδοψάξιμο για σήμερα Δευτέρα λατρεμένοι.
Καιρό είχε να μας συμβεί, το ξέρω.
Και είπα, μέρες που 'ναι (και μέρες που 'ρχονται), ν'ασχοληθούμε μ'ένα κομμάτι-διαμάντι από τους Θεούς, που ναι μεν γράφτηκε για άλλους λόγους, εποχές και συγκυρίες, αλλά που παραμένει τόσο (μα τόσο) επίκαιρο.

Όταν οι Rolling Stones ηχογραφούσαν το Gimme Shelter (23 Φλεβάρη και 2 Νοέμβρη του 1969) το ζητούμενο ήταν να φκιάσουν κάτι όμορφο μεταξύ της κιθάρας και του ερμηνευτή, ετοιμάζοντας τον καινούργιο τους δίσκο. Και έφκιασαν τούτο δω το αριστούργημα. Που ήταν η άποψή τους για την σφαγή στο Βιετνάμ. Μην το κουράζουμε όμως. Ας αφήσουμε τον Mick Jagger να μας το εξηγήσει : "...είναι ένα είδος τέλος-του-κόσμου τραγούδι...στ'αλήθεια...είναι η Αποκάλυψη...όλος ο δίσκος αυτό είναι..."
Κυκλοφόρησε στις 5 Δεκέμβρη του 1969 μέσα στον δίσκο Let it Bleed, χωρίς προηγουμένως να έχει βγει σε single, για λόγους που ποτέ δεν μάθαμε. Το 45άρι βγήκε στα δισκοπωλεία τον Φλεβάρη του 1971.
Πρωτοπαίχτηκε live στις 31 Δεκέμβρη του 1969 στο Pop Go the Sixties (βρετανο-γερμανικό σόου, το πρώτο έγχρωμο μουσικό σόου της ευρωπαϊκής τηλεόρασης), ενώ βρίσκεται στο #38 της λίστας των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών του Rolling Stone Magazine.



Πριν ακούσουμε μερικές από τις εκατοντάδες διασκευές (τις αγαπημένες μου δηλαδή), πρέπει ν'ακούσετε την καλυτερότερη όλων. Που δεν είναι άλλη από αυτή των ίδιων των Θεών αλλά με τον μεγιστο-τεράστιο Keith Richards στα φωνητικά. Unrealesed μάγκες...



Όποιος άκουσε την original version θα πρόσεξε μία γυναικεία φωνάρα στα back vocals. Η εν λόγω κυρία είναι η Merry Clayton, που, στα 1970 αποφάσισε να το πει και μόνη της και, όπως ήταν σχεδόν λογικό, να σκίσει χασέδες.



Πάμε τώρα ένα χρόνο αργότερα, στα 1971 και σε μία μαγική διασκευή από τους λατρεμένους αμερικάνους ροκάδες Grand Funk Railroad που η νταλίκα αγαπά με τρέλλα. Το βρίσκει κανείς στο album τους Survival.



Αγαπάτε Inspiral Carpets, αυτούς τους απίθανους alternative εγγλέζους; Ε τότε θ'αγαπήσετε και την διασκευή τους που κυκλοφόρησε μέσα στον καταπληκτικό τους δίσκο Life (1990)



Και φτάνουμε στα 1993 και σε μία space rock μπάντα, για την οποία κάποια στιγμή να θυμηθώ να σας μιλήσω. Τους εγγλέζους Hawkwind και την πολύ ενδιαφέρουσα άποψή τους για το διαμάντι, που βρίσκουμε στο δίσκο τους It Is the Business of the Future to be Dangerous



Και, κάνοντας ένα μεγαλούτσικο χρονικό άλμα, προσγειωνόμαστε στα 2007 για ν'ακούσουμε άλλη μία μαγική διασκευή. Κι'όταν λέμε μαγική, εννοούμε την Κυρία Patti Smith, που ξανάδωσε νεότητα στο διαμάντι μας, κάνοντάς του την τιμή να το συμπεριλάβει στον δίσκο της Twelve. Απολαύστε...



Σας κούρασα; Ωραία. Για τελευταίο κράτησα ένα πολύ καλό αδέλφια. Πρόκειται για ένα αμερικάνικο multimedia project, τους Playing for Change, που αποτελούνται από διάφορους μουσικούς απ'όλο τον κόσμο και που διασκευάζουν διαμάντια για καλό σκοπό. Η διασκευή τους στο διαμάντι μας δεν είναι απλά τίμια. Είναι πανέμορφη. Αυτά και καλή μας βδομάδα.