Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Communique

Dire Straits σημαίνει τρελλές αφραγκίες, φτώχεια, ανέχεια κι'όλα αυτά που χαρακτηρίζουν χαλαρά τη σημερινή μας κατάσταση.
Μη νομίζετε πως ο Mark Knopfler και η παρέα του διάλεξαν αυτό το όνομα τυχαία λατρεμένοι μου. Όταν, στα 1977, έφκιασαν τη μπάντα, πεινούσαν στην κυριολεξία. Κι'αυτό μέχρι να κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο (Dire Straits - 1978) και να μετατραπούν σε Σουλτάνους του Σουίνγκ μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά είπαμε : άτιμη κοινωνία που άλλους ανεβάζεις και άλλους κατεβάζεις στα τάρταρα.

Ο πρώτος τους δίσκος ήταν πολύ καλός. Και ήταν πολύ καλός γιατί τα παληκάρια (το εξής ένα) και μουσική ήξεραν, και το είχαν και το απόδειξαν. Μόνο που οι αφραγκίες, φτώχεια και ανέχεια που προαναφέραμε τους εμπόδιζαν να βγάλουν όσα είχαν και δεν είχαν από τ'άντερά τους.
Αυτό το έκαναν στον δεύτερο δίσκο τους.
Το Communique είναι για τη νταλίκα ο καλύτερος δίσκος των Dire Straits. Μακράν και τα κουκιά μπαγλάν. Blues - Rock σε μεγάλες στιγμές. Παίξιμο "θεϊκό" που θα 'λεγε και μια φίλη μου. Δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα από τα 9 διαμάντια του. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο όμως.
Η νταλίκα ξεχωρίζει το Where Do You Think You're Going, το τυλίγει σ'ένα μικρό κομματάκι μπλε βελούδινο ύφασμα και το κρεμάει ευλαβικά στον καθρέφτη της για τις δύσκολες στιγμές.

Ηχογραφήθηκε μεταξύ 28 Νοέμβρη και 12 Δεκέμβρη του 1978 και κυκλοφόρησε στις 15 Ιούνη 1979.
Κι'επειδή τα πολλά λόγια είναι dire straits, χάρισμά σας και τα δέοντα στη μαμά σας.

Once Upon A Time in the West
News
Where Do You Think You're Going
Communique
Lady Writer
Angel of Mercy
Portobello Belle
Single-Handed Sailor
Follow Me Home