Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Down in the Basement

Από αφρικάνα πιανίστρια μάνα και φιλλιπινέζο πατέρα, η Sugar Pie DeSanto, γεννήθηκε στα 1935 (16 Οκτώβρη) σαν Umpeylia Marsema Balinton στο Μπρούκλυν.
Πολύ μικρή μετακόμισε στην Καλιφόρνια (Σαν Φραντσίσκο) και έγινε κολλητάρι με την Etta James.

Από τα 1955 ξεκίνησε να γυρνοβολάει τις σκηνές με τον περίφημο Johnny Otis και την Revue του. Αυτός είναι που της έδωσε και το καλλιτεχνικό της όνομα.
Στα 24 της παντρεύτηκε τον Pee Wee Kingsley, έναν μέτριο soul-blues μουσικό, με τον οποίο ηχογράφησε, ένα χρόνο αργότερα, το πρώτο της μεγάλο σουξέ (I Want to Know).
Έκανε όμως σκιά στον σύζυγο. Οπότε χώρισαν και η DeSanto μετακόμισε στο Τσικάγκο, όπου και υπέγραψε στην περίφημη τότε Chess Records (1962) κι'εκεί αρχίσαν όλα που λέει και το τραγούδι.
Η μεγάλη της στιγμή θα έρθει στα 1965, όταν ηχογραφεί το Do I Make Myself Clear? σε ντουέτο με τη φιλενάδα της Etta James.

Η Sugar Pie DeSanto είναι μια παρεξηγημένη πολύ μεγάλη τραγουδίστρια. Μια από τις ιέρειες της soul-blues που, όμως, ατύχησε να πέσει πάνω στις πολύ μεγάλες Κυρίες εκείνης της εποχής. Μία εξαιρετική φωνή λέει η νταλίκα.
Οι live παραστάσεις της ήταν μακράν καλύτερες από τις studio ηχογραφήσεις της. Και όμως, τα καλύτερα live στιγμιότυπά της δεν κυκλοφόρησαν παρά μόνο στα 1997. Και θα σας τα χαρίσω εν καιρώ.
Σήμερα η νταλίκα σας χαρίζει ένα πολύ-πολύ όμορφο βινύλιο.
Το Down in the Basement είναι ένας δίσκος σχετικά σπάνιος, που κυκλοφόρησε στα 1985 και που περιλαμβάνει τραγούδια της εποχής της Chess Records. Μια ευκαιρία να μάθει κάποιος την μεγάλη αυτή Κυρία και την υπέροχη φωνή της.
Επανακυκλοφόρησε στα 1992 σε cd, με αρκετά bonus τραγούδια, που όποιος τα θέλει ακολουθεί τη γνωστή οδό μέχρι το γκαράζ της νταλίκας και του τα στέλνω.

Εδώ το αυθεντικό βινύλιο.

In The Basement (part.1)
I Want to Know
Mama Didn't Raise No Fool
Maybe You'll Be There
Do I Make Myself Clear? (with Etta James)
Ask Me
Use What You Got
Soulful Dress
Going Back to Where I Belong
She's Got Everything
Slip-In Mules