Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

The Tomita Planets


Σήμερα που είναι Πέμπτη λατρείες, είπα ν'ασχοληθώ μ'έναν κύριο που αγαπώ πολύ. Και που κι εσείς θ'αγαπήσετε άμα τον ακούσετε.

Άγνωστος στους πολλούς, ο Isao Tomita (冨田 勲 για τους φίλους) είναι ένας γιαπωνέζος συνθέτης (γεννημένος στα 1932 ζωή να 'χει) και θεωρείται ένας από τους πατέρες της ηλεκτρονικής μουσικής.
Είναι, πάντως, σίγουρα ο πατέρας της space music, η οποία διαφέρει από την electronica ως προς ένα βασικό σημείο : ενώ η electronica χρησιμοποιεί τα synthesizers για να συνθέσει τη μουσική νότα τη νότα, η space music ενορχηστρώνει πολυφωνικά.
Κι'αυτό το έκανε πρώτος απ'όλους ο Tomita.
Από τον πρώτο του δίσκο (και τον πιο γνωστό του μέχρι σήμερα), το Snowflakes Are Dancing (1974), o Tomita μας έδειξε ότι τα synthies δεν έχουν άλλα μυστικά να του αποκαλύψουν.
Από τότε μέχρι και τα 1996, επεξεργαζόταν ακούραστα τον ηλεκτρονικό ήχο, χαρίζοντάς μας 23 δίσκους απίστευτης δουλειάς.
Η νταλίκα το δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά : είναι φαν του Κυρίου Isao Tomita, πολλά δε από τα remixes της δανείζονται ή αντιγράφουν δικά του samples.

O The Tomita Planets είναι το τέταρτο studio album του. Για τη νταλίκα, το καλύτερό του μακράν. Ένας από του δίσκους-κλειδιά για όποιον θέλει να κατανοήσει ή, έστω, να γνωρίζει την space music στην πιο abstract (αφηρημένη) εκδοχή της.
Κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 1976 και πραγματεύεται μουσικά 7 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δίας, Κρόνος, 'Αρης, Ερμής, Ουρανός, Ποσειδών και Αφροδίτη). Είναι ο πρώτος δίσκος παγκοσμίως που εισάγει ηλεκτρονική μουσική στην επιστημονική φαντασία. Και δημιούργησε σχολή. Όλοι οι μετέπειτα συνθέτες μουσικής για ταινίες επιστημονικής φαντασίας το δηλώνουν : ο Tomita είναι το σημείο αναφοράς τους. Έτσι απλά.

Οι μπασμένοι στην κλασσική μουσική θα έκαναν έναν αναπόφευκτο συνειρμό του Planets με την σουίτα Op. 32 The Planets του άγγλου μουσικού Gustav Holst (1874-1934) που γράφτηκε μεταξύ 1914 και 1916.
Και δεν θα έχουν άδικο. Γιατί ο Tomita απ'αυτήν εμπνεύστηκε κι'αυτήν σχεδόν διασκεύασε. Σε τέτοιο βαθμό δε, ώστε να μηνυθεί από τους κληρονόμους του Holst, να χάσει τη δίκη (στα 1978) και να αποσυρθούν από πολλά δισκοπωλεία τα αντίτυπα αυτού του δίσκου. Όχι όμως από όλα, όχι απ'όλες τις χώρες όπου κυκλοφόρησε.
Κι'αυτό γιατί, στο τέλος, οι κληρονόμοι κατάλαβαν πως η καταπληκτική αυτή διασκευή είναι από μόνη της νέα δημιουργία. Κι'έτσι συμβιβάστηκαν. Κι'έτσι αυτό το αριστούργημα επιβίωσε.

Χάρισμά σας.

Jupiter, The Bringer of Jolity
Saturn, The Bringer of Old Age
Mars, The Bringer of War
Mercury, The Winged Messenger
Uranus, The Magician
Neptune, The Mystic
Venus, The Bringer of Peace