Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Snowflakes are Dancing

Πρόθεση να κάνω αφιέρωμα στον Isao Tomita έχω. Χρόνο δεν έχω.
Επειδής όμως με χαρά διαπίστωσα πως σας αρέσει ο σχιστομάτης μάγος, είπα να σας χαρίσω και τούτον δω τον δίσκο που, εκτός από υπέροχος, κουβαλάει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

To Snowflakes Are Dancing είναι το παρθενικό studio album του Tomita, μ'αυτό που τον πρωτογνωρίσαμε και, μέχρι τώρα, το πιο πετυχημένο του.
Ηχογραφήθηκε μεταξύ Δεκέμβρη του 1973 και Μάρτη 1974 και κυκλοφόρησε στις 11 Απρίλη του 1974 σε quadradisc (ο τρίτος παγκοσμίως που κυκλοφόρησε έτσι), δηλαδή κάτι σαν το σημερινό surround system.

Όσοι αναγνώρισαν το πορτραίτο του Κυρίου στην φωτό του εξώφυλλου, μάλλον θα μάντεψαν και την ιστορία που δένει αυτόν τον δίσκο με την κλασσική μουσική.
Για τους άλλους, να πούμε κατ'αρχήν πως ο Tomita, λάτρης ο ίδιος της κλασσικής μουσικής, συχνά πυκνά διασκευάζει κλασσικά κομμάτια σε μία υπέροχη abstract space electronica το μυστικό της οποίας κατέχει απόλυτα. Θυμηθείτε την προηγούμενη ανάρτηση και το Planets.
Το ίδιο κάνει και σ'αυτό τον δίσκο του. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχει κλασσική μουσική παιδεία.
Ο Κύριος της φωτό είναι ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Claude Debussy (1862-1918), ένας πολυαγαπημένος της νταλίκας. Ο Debussy, με τη μουσική του έσπρωξε τα όρια του ιμπρεσιονισμού πολύ μακρύτερα απ'ότι οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Ο Tomita, τώρα, αποφάσισε να κάνει μια σπουδή πάνω στον Debussy με τον δικό του τρόπο.
Και δικός του τρόπος ήταν να περιλάβει τις "τονικές ζωγραφιές" του γάλλου συνθέτη και να τις προσαρμόσει σ'ένα Moog Synthesizer (το όργανο της μόδας εκείνη την εποχή για τους ηλεκτρονικάριους).
Και το αποτέλεσμα, όπως τα λέγαμε, είναι καταπληκτικό.
Χάνει ίσως λίγο από κάποιους αλαφριούς θόρυβους, που δεν μπόρεσα, δυστυχώς, να σβήσω, μιας και το βινύλιο είναι πάρα πολύ παλιό (27 χρονάκια είναι αυτά).
Όπως και να 'χει, ο δίσκος αυτός έχει χαρακτηριστεί σαν "η επανάσταση στον synthi προγραμματισμό", οι δε τεχνικές που ο Tomita χρησιμοποίησε (surround system, spatial audio εφέ κλπ κλπ) δημιούργησαν σχολή.

Αυτά τα λίγα.

Arabesque No1
Claire De Lune
Footprints In The Snow
Gardens In The Rain
Golliwog's Cakewalk
Passepied
Reverie
Snowflakes Are Dancing
The Girl With The Flaxen Hair
The Sunken Cathedral