Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

New Adventures In Hi-Fi [8-9]

Και ξετελεύουμε το αφιερωματάκι μας στους REM λατρεμένοι με τούτον δω τον δίσκο που σήμανε και το τέλος του πρώτου κύκλου της μπάντας, του πιο ενδιαφέροντος για την νταλίκα.

Το New Adventures In Hi-Fi είναι το δέκατο studio album τους. Κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτέμβρη του 1996 και είναι σημαντικός για πολλούς και διάφορους λόγους.
Πρώτα-πρώτα (και εντελώς αντικειμενικά ε;) είναι ένας από τους δύο καλύτερούς τους, νταλίκα σπίκινγκ. Ο άλλος είναι το Monster (για να μην ξεχνιώμαστε).
Μετά, είναι ο τελευταίος τους με τον ιδρυτικό τους ντράμερ Bill Berry. Ο Berry, που εκτός από ντραμς έπαιζε ακόμα έναν σκασμό όργανα, μετά από 17 χρόνια πορείας με τους REM αποσύρθηκε οριστικά και γύρισε στη φάρμα του στην Georgia όπου, από τότε, το παίζει αγρότης.
Τελευταίος δίσκος επίσης με τον επί χρόνια manager τους Jefferson Holt αλλά και με τον παραγωγό των μεγάλων επιτυχιώνε Scott Litt.
Αυτά για τα τυπικά.

Πάμε τώρα στα μουσικά.
Το Monster έγραψε ιστορία, η δε τουρνέ της μπάντας ήταν εξαιρετική. Ο νέος δίσκος έπρεπε να σκίσει. Έμενε να δουν το μουσικό στυλ. Θα γύριζαν στα μελωδικά των προηγούμενων δίσκων ή θα συνέχιζαν στους δυνατούς ρυθμούς; Ή τίποτα απ'τα δύο;
Η απάντηση είναι αυτός ο δίσκος. Και είναι η καλύτερη που θα μπορούσαν να δώσουν.
Το New Adventures In Hi-Fi είναι ένας μαγικός δίσκος γιατί, στην ουσία, συγκεντρώνει σε 14 διαμάντια όλα τα μέχρι τώρα στυλ της μπάντας συν καινούργια, ιδιαίτερα δε μια νοστιμότατη acoustic country-folk, πράγμα που δεν εκπλήσσει (shitkickers είναι άλλωστε οι άνθρωποι = αγρότες του Νότου).
Οι ηχογραφήσεις για τα περισσότερα κομμάτια έγιναν κατά τη διάρκεια της Monster Tour (Μάρτης 1995 - Μάης 1996) και μάλιστα με κινητές μονάδες ηχογράφησης, πράγμα που προσδίδει στα κομμάτια άρωμα live. Την ιδέα γι'αυτού του είδους ηχογράφησης την δανείστηκαν από τους RadioHead, οι οποίοι ήταν και η support band στις περισσότερες συναυλίες τους. Να πούμε επίσης, πως μουσικοί των RadioHead συμμετέχουν σ'αυτόν τον δίσκο σαν guest musicians.
Τα υπόλοιπα, ηχογραφήθηκαν με το τέλος της τουρνέ, στα Bad Animals Studios του Seattle, εκεί όπου τους συνάντησε μια μέρα η Μεγάλη Κυρία Patti Smith και δέχτηκε να συμμετάσχει στην ηχογράφηση του E-Bow The Letter, του δεύτερου καλύτερου τραγουδιού των REM για την νταλίκα.

Μετά απ'αυτόν τον δίσκο, το είπαμε παραπάνω, κλείνει μια σελίδα για τους REM και αρχίζει μια άλλη. Όχι χειρότερη κατ'ανάγκη. Αλλά διαφορετική. Μουσικά.
Αφιέρωμα σ'αυτήν, αν και όταν.

How The West Was Won And Where It Got Us
The Wake-Up Bomb
New Test Leper
Undertow
E-Bow the Letter
Leave
Departure
Bittersweet Me
Be Mine
Binky The Doormat
Zither
So Fast, So Numb
Low Desert
Electrolite