Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Proxima Estacion : Esperanza


Ένας υπέροχος δίσκος σήμερα, τέλος της εργασιακής βδομάδας και αρχή ενός ακόμα "αγωνιστικού" σαββατοκύριακου αγαπούλες.

Ο Μανώλης ο Γειά σου, Manu Chao για τους οικείους, είναι από τους αγαπημένους της νταλίκας. Από τα παλιά χρόνια των Hot Pants και των Mano Negra μέχρι και σήμερις με τους Radio Bemba.

Το Próxima Estación: Esperanza (επόμενος σταθμός : ελπίδα) είναι το δεύτερο σόλο studio album του αφότου διαλύθηκαν οι Mano Negra στα 1995. Ήδη με το πρώτο του, το Clandestino (1998) είχε βάλει τον πήχυ ψηλά στην απίστευτα ψαγμένη ethnic-mestiza μουσική του αναζήτηση.
Ε, με τούτον εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του.
17 διαμάντια ασύμμετρα και που κόβονται ξαφνικά, όποτε του καπνίσει, ρυθμοί όπως του βγαίνουν, steal κιθάρες και παραδοσιακά latin όργανα και 6 διαφορετικές γλώσσες (γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά, πορτογαλέζικα, αραβικά και γαλικανικά).
Αγαπημένες μελωδίες (με χαραγμένη στα μυαλά και των πιο άσχετων αυτή του Me gustas tu) και κοφτεροί σαν ξυράφι στίχοι, με αποκορύφωμα την ηχογραφημένη φωνή του ρώσου κοσμοναύτη και την ταυτόχρονη μετάφραση του γάλλου σχολιαστή στο εκπληκτικό Infinita Tristeza.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2000 στην Ευρώπη και τον Ιούνη του 2001 στην Αμερική.

Για την ιστορία να πούμε, ότι ο τίτλος αναφέρεται σε μία έκκληση για ελπίδα που έγινε κάποιο πρωϊνό του 1999 από έναν φωνητικό ηθοποιό μέσω του μαδριλένικου ραδιοφωνικού σταθμού Metro Line 4, και που την ακούμε ηχογραφημένη μέσα στον δίσκο. Μάλιστα, ο παραγωγός του ραδιοφωνικού σταθμου αλλά και ο φωνητικός ηθοποιός μήνυσαν αργότερα τον Manu Chao για πνευματικά δικαιώματα μπλα μπλα μπλα...

Merry Blues
Bixo
El Dorado 1997
Promiscuity
La Primavera
Me Gustas Tu
Denia
Mi Vida
Trapped by Love
Le Rendez-Vous
Mr Bobby
Papito
La Chinita
La Marea
Homens
La Vacaloca
Infinita Tristeza