Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Λαϊκά Προάστια


Άλλο ένα από το αρχείο της νταλίκας για σήμερα. Παλιό κι αγαπημένο.

Τα Λαϊκά Πρόαστια είναι ένας από τους καλύτερους λαϊκούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν ποτέ. Οι στίχοι είναι του Μιχάλη Μπουρμπούλη (γνωστότατος και σπουδαίος στιχουργός-ποιητής-συγγραφέας) και η μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Ερμηνεύει η Κυρία Σωτηρία Μπέλλου. Παραγωγός του ο Γιάννης Σκιαδάς, ενώ στο σόλο μπουζούκι είναι ο σπουδαίος Κώστας Παπαδόπουλος.

Στην αρχή την ερμηνεία την είχε καπαρώσει η σχωρεμένη Βίκυ Μοσχολιού, η οποία περιόδευε με τον Ανδριόπουλο απ'τα 1978. Ο συνθέτης όμως, ακούγοντας την (επίσης σχωρεμένη) Μπέλλου να ερμηνεύει ρεμπέτικα (στις ίδιες συναυλίες), αποφάσισε να της δώσει την ευκαιρία ν'αλλάξει ρεπερτόριο και να τραγουδήσει καθαρά λαϊκά. Ο αστικός μύθος αναφέρει πως υπήρχε μια ανησυχία για το κατά πόσο η Σωτηρία θα μπορούσε ν'αποδώσει σε ορισμένα τραγούδια που δεν καταλάβαινε τους στίχους του Μπουρμπούλη. Οι αστικοί μύθοι όμως δημιουργούνται για να αποδομούνται. Η Μπέλλου μαγεύει για μία ακόμα φορά.

Σε δύο από τα διαμάντια του δίσκου αναφέρεται ως στιχουργός η Στέλλα Καλαβίτη, αλλά δεν είναι. Απλά ο Μπουρμπούλης διαφώνησε με κάποιες αλλαγές στους στίχους και δεν ήθελε να τους υπογράψει. Ο δε τίτλος του δίσκου, ενώ ξεκίνησε σαν "Προάστια", κατέληξε με το πρόθεμα "λαϊκά" έπειτα από απόφαση του συνθέτη.

Κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1980 και το εξώφυλλο είναι απόσπασμα από πίνακα της Χαρίκλειας Μυταρά.

1. Τα ρεμπέτικά μας μεσ' στη στράτα
2. Πλατεία Βάθης
3. Ματαξουργείο
4. Καισαριανή
5. Σκοπευτήριο
6. Ο αγέρας στους δρόμους
7. Μην κλαις
8. Στις λασπωμένες γειτονιές (Στέλλας Καλαβίτη)
9. Κάποιο βράδυ το όνειρό μου
10. Ακροναυπλία
11. Είπα να σου στείλω (χορωδία)
12. Λαϊκά προάστια (Στέλλας Καλαβίτη)