Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Blade Runner


Μία από τις καλύτερες cult ταινίες σήμερα στο νταλικόφωνο. Οργανικά ρομπότ περιορισμένα σε πλανήτες όξω από τη γη επιστρέφουν παράνομα, οι Blade Runners τα κυνηγούν και το όλο φκιάνει μια cult science fiction μουτζούρα.

Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες στις 25 Ιούνη 1982 σκηνοθετήθηκε από τον Ridley Scott και βασίστηκε στην (επίσης cult νουβέλα) του Philip K. Dick Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968). Πρωταγωνιστούν οι Harrison Ford, Rutger Hauer και Sean Young. Η ταινία, για να λέμε του γκαβού το δίκιο, πάτωσε κυριολεκτικά την χρονιά που βγήκε. Όμως, επειδή κατά βάθος είμαστε όλοι ντανταϊστές, με τον καιρό εξελίχτηκε σε Top movie του είδους της. Ένιγούεϊ, που λένε και στο χωριό του πατέρα μου, εμένα με αρέσει πολύ.

Η μουσική είναι του Vangelis, αλλά αυτό οι περισσότεροι το ξέρετε. Αυτό που εμένα μου κάνει εντύπωση (πράγμα σπάνιο) είναι η απίστευτη λυρικότητα που έριξε στο τραπέζι ο Βάγγος της καρδιάς μας. Πράγματι, στα μεγάλα κομμάτια του soundtrack (χρονικά εννοώ) δυσκολεύεσαι να καταλάβεις (για λίγια ώρα) πως αυτό που ακούς είναι αυτού που ξέρεις. Κλπ κλπ. Επειδή η νταλίκα σας λατρεύει, σήμερα σας χαρίζει το soundtrack στην integrality version και όχι το πετσοκομμένο που κυκλοφορεί στα εμπόρια. Από το γνήσιο τετραπλό βινύλιο.

Με τις υγείες μας.