Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Suite for Orchestra BWV 1067 in Β minor [J-S Bach]

Στην φωτογραφία από πάνω βλέπετε το μουσικό σχήμα Musica Antiqua, που ιδρύθηκε στα 1973 στην Κολωνία από τον Reinhard Goebel και αφιερώθηκε στη μουσική του 17ου και 18ου αιώνα. Το χαρακτηριστικό του είναι πως χρησιμοποιούν αποκλειστικά μουσικά όργανα εκείνης της εποχής. Οι σπουδαιότερες ηχογραφήσεις του αφορούν τον κύριο που βλέπετε από κάτω.


Ο Johann Sebastian Bach γεννήθηκε στο Άϊζεναχ στα 1869, σε μια οικογένεια-δυναστεία μουσικών που διέπρεψε για 300 χρόνια και πέθανε στη Λειψία στα 1750. Παντρεύτηκε δύο φορές και ήταν πατέρας 20 (!!) παιδιών. Στα 60 του η μουσική του θεωρήθηκε ξεπερασμένη και χρειάστηκε να περάσουν 100 χρόνια από το θάνατό του για να αναγνωρισθεί η μεγαλοφυία του.

Τα Βραδεμβούργια κοντσέρτα (6 τον αριθμό) ονομάστηκαν έτσι επειδή ο συνθέτης τα αφιέρωσε στον Κριστιάν Λούντβιχ, μαγράβο του Βραδεμβούργου. Δεν αποτελούν ομοιόμορφο σύνολο, καθώς παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο ως προς την ενοργάνωση όσο και ως προς το ύφος. Άλλωστε, δεν γράφτηκαν όλα την ίδια εποχή.

Η Εισαγωγή Νο2 (Σουίτα για Ορχήστρα σε σι ελάσσονα) που σας χαρίζω σήμερα, γράφτηκε στο διάστημα 1717-1721. Η ηχογράφηση από την Musica Antiqua Koln, για λογαριασμό της Deutsche Grammophon έγινε στα 1982, με διευθυντή ορχήστρας τον ιδρυτή της Reinhard Goebel.

Τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι 2 βιολιά, μία βιόλα κι'ένα κοντίνουο (βιολοντσέλο, κοντραμπάσο και τσέμπαλο).