Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Oxygene


Εσείς το ζητήσατε και η νταλίκα σας το χαρίζει.

Μακράν το καλύτερο άλμπουμ του Jean-Michel Jarre της καρδιάς μας και, περίεργο, το πρώτο της καριέρας του.

Πάμε να δούμε τα ντεσουδάκια του. Το καλοκαιράκι του 1976 ο Jarre ζει τον μεγάλο του έρωτα με την μετέπειτα γυναίκα του, την ηθοποιό Charlotte Rampling. Λάτρης των τεχνών και των γραμμάτων, η κυρία του χαρίζει ένα πίνακα του άσημου (μέχρι τότε) ζωγράφου Michel Granger. Κι όπως όλοι οι μεγάλοι (εμού συμπεριλαμβανομένου), η εικόνα γέννησε μέσα στο μυαλό του μουσική. Και κλείστηκε στο σπίτι του, στο προσωπικό του στούντιο, από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβρη του 1976 και εγεννήθη το αριστούργημα, που το ονόμασε Oxygene και το κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου στη Γαλλία.

Η παγκόσμια κυκλοφορία έγινε τον Ιούλη του 1977 και ξετίναξε τα charts απ'όπου κι αν πέρασε. Και μιλάμε για τον πρώτο του δίσκο, ο οποίος ηχογραφήθηκε, μιξαρίστηκε και παραγωγήθηκε (δικιά μου λέξη, διεκδικώ πατρότητα) μέσα στο σπίτι του. Αλλά τι τα θέτε; Όταν είσαι genious...ρωτήστε και μένα.

Α! Να μην ξεχάσω. Ο πίνακας του Granger έγινε και εξώφυλλο του θρυλικού πλέον δίσκου. Αλλά αυτό μάλλον το είχατε ψυλλιαστεί.

Ο Jarre στον δίσκο αυτό γαργάλησε τα κάτωθι εργαλεία του σατανά : ARP Synthesizer, EMS Synthi AKS, VCS 3 Synthesizer, RMI Harmonic Synthesizer, Farfisa Professional Organ, Eminent 310U, Mellotron και Rhythmin' Computer (που αργότερα έγινε γνωστό σαν Korg Minipops-7 rhythm machine).

(Part I) – 7:40
(Part II) – 8:08
(Part III) – 2:55
(Part IV) – 4:14
(Part V) – 10:23
(Part VI) – 6:20