Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Fisherman's Blues [1988]


Ένας από τους δίσκους που θα πάρω μαζί μου όταν θα μετοικήσω σε μακρυνές χώρες εξαιτίας του ΓΠΑ, του ΔΝΤ και των λοιπών τροϊκανών. Εκτός αν πετύχει η επανάσταση, οπότε θα γίνω κομισάριος ή ανεξαρτητοποιηθεί η Κρήτη, οπότε θα γίνω φρουρός τσι επανάστασης.

Με τον τέταρτο αυτόν studio δίσκο τους, οι Waterboys κάνουν τη μεγάλη στροφή τους, αφήνοντας στην άκρη το γνωστό (μέχρι τότε) grandiose rock ύφος τους για ένα μαγικό συνοθύλευμα παραδοσιακής σκωτσέζικης μουσικής, country και, φυσικά, rock.

Ο δίσκος ακολούθησε το υπέροχο (επίσης) This is the Sea (1985), στο οποίο ο Steve Wickham, σαν εξωτερικός μουσικός, μας είχε χαρίσει το διαμάντι The Pan Within. Ε λοιπόν, ο Wickham, πλήρες μέλος πλέον της μπάντας, μαζί με τον λίντερ Mike Scott κάθησαν και δημιούργησαν αυτό το masterpiece.

Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Γενάρη του 1986 και διάρκεσαν (με διακοπές και αλλαγή studios) μέχρι τον Αύγουστο του 1988. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1988.

Το original βινύλιο περιέχει 13 τραγούδια, το ένα καλύτερο από το άλλο. Υπάρχει όμως κι ένα cd, που κυκλοφόρησε στα 2006 και που περιέχει άλλα 14 διαμάντια από τις διάφορες studio sessions. Σήμερα παίζουμε το πρωτότυπο. Για όσους ενδιαφέρονται, στέλνουν mail και παίρνουν τα bonus tracks.

Κι ένα tip : το Stolen Child είναι η καταπληκτική μελοποίηση του ποιήματος του William Butler Yeats. Για μένα το καλύτερο του δίσκου.


Fisherman's Blues
We Will not be Lovers
Strange Boat
World Party
Sweet Thing
Jimmy Hickey's Waltz
And a Bang on the Ear
Has Anybody Here Seen Hank
When Will We Be Married
When Ye Go Away
Dunford's Fancy
The Stolen Child (Words: W.B. Yeats)
This Land Is Your Land (Woody Guthrie)