Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Carnaval [Robert Schumann]


Επίκαιρη μουσικούλα σήμερα.

Αυτές τις μέρες, γιορτάζεται και επίσημα το μασκάρεμα. Μπορούν, δηλαδή, οι παλιάτσοι που μας κυβερνούν να βγουν και με το νόμο στους δρόμους με τα πραγματικά τους κοστούμια. Θα βγουν όμως;

Πάμε στα δικά μας.

Ο Robert Schumann (1810-1856) δεν ευτύχησε να σταδιοδρομήσει σαν δεξιοτέχνης του πιάνου, μιας και από δικό του λάθος έπαθε αγκύλωση στο δεξί του χέρι, εξαιτίας της χρήσης μιας αυτοσχέδιας συσκευής για το δυνάμωμα των δαχτύλων. Όμως, μέχρι τα 30 του, είχε προφτάσει να συνθέσει πολλά πρωτότυπα έργα για πιάνο, όπως τούτο δω, το Carnaval, το αγαπημένο μου. Τα μέρη αυτού του εξαιρετικού έργου παραπέμπουν σε πολλά στοιχεία : στις παραδοσιακές μορφές της commedia dell'arte (Πιερότος, Αρλεκίνος, Πανταλεόνε και Κολομπίνα), στα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος (Ευσέβιος, Φλορεσιάν) αλλά και σε νεανικά του έργα που έγραψε για γυναίκες που αγάπησε (Εστρέλα ή Κιαρίνα).

Σήμερα σας χαρίζω μια σπάνια άποψη του έργου από την Deutsche Grammophon, που ηχογραφήθηκε στα 1972 με τον διάσημο γερμανό πιανίστα Wilhelm Walter Friedrich Kempff.

Ο πίνακας στην αρχική φωτογραφία είναι (φυσικά) το Καρναβάλι του Pablo Picasso.




Δεν υπάρχουν σχόλια: