Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

3968 CR 13 [Massilia Sound System]


Στη Γαλλία, για να καταλάβεις από ποιό νομό έρχεται ένα τουτού αρκεί να δεις τα δύο τελευταία νούμερα της πινακίδας του.

Έτσι, στη φωτογραφία βλέπετε ένα 2CV που έρχεται από τη Μασσαλία (Bouches de Rhone), που, μάλλον ανήκει σ'άυτούς τους λεβέντες, τους Massilia Sound System, αν πιστέψουμε τις ψυχρόαιμες σαλαμάνδρες των τρένων.

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους στα 1984 και στην αρχή καταχωρήθηκαν σαν μια μπάντα reggae. Μόνο που δεν ήταν. Στην πραγματικότητα, η μουσική τους έκανε σχολή, μιας και ονομάστηκε raggamuffin. Μια μουσική που ανακατεύει το rock,το rub-a-dub και μια reggae πολυεπίπεδη (και πολυπερίεργη). Το όλο τραγουδισμένο σε περίεργες διαλέκτους που ενσωματώνουν τα γαλλικά και την διάλεκτο της Οξιτάνης (τα γνωστά σαν οξιτάνικα, πολύ δημοφιλή τόσο στη νότια γαλλία, όσο και σε κάποιες επαρχίες της ιταλίας και της πορτογαλίας).

Μέχρι τα 1990 απλά επιβίωναν, μέχρι που η ποδοσφαιρική ομάδα της Μασσαλίας (Olympic Marseille ή ΟΜ για τους ειδικούς) άρχισε να παίρνει τα πάνω τους και, μαζί της, και οι λεβέντες μας. Στην πορεία, ο ήχος τους έγινε σαφώς πιο rock, αλλά αυτά θα τα πούμε όταν θα τους παίξουμε αφιέρωμα.

Σήμερα ακούμε το δισκάκι τους 3968 CR 13 από το 2CV που λέγαμε προηγουμένως και που κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2000.