Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Schizophonia (1977) - المملكة المغربي


Από τα 1912 (30 Μάρτη) με τη Συνθήκη του Φεζ, το Μαρόκο έγινε προτεκτοράτο της Γαλλίας. Από κείνη τη μέρα έγινε η χώρα-πειραματόζωο, πάνω στην οποία η Γαλλία άσκησε τις χειρότερες αποικιοκρατικές πολιτικές απ'όλες τις άλλες υπό την κατοχή της χώρες : χτίσιμο γαλλόμορφων πόλεων δίπλα στους αραβικούς οικισμούς (στις οποίες αποκλειόταν η πρόσβαση, η παραμονή και η εργασία για τους γηγεννείς), ειδικά σχολεία όπου έγινε προσπάθεια να ξεριζωθούν η γλώσσα και τα έθιμα), διωγμούς και δολοφονίες αντιφρονούντων ή/και αντιστασιακών.

Όμως, κυρίως η εκπαίδευση που πρόσφερε στους νέους μαροκινούς μεταλλάχθηκε σε ανίκητο όπλο εναντίον της. Πράγματι, η νέα κάστα μαροκινών ανέπτυξε ένα έντονο αντι-αποικιοκρατικό ανακλαστικό, το οποίο μεταφράστηκε σε πληθώρα εστιών αντίστασης διαχρονικά.

Η τελική φάση της πάλης για την ανεξαρτησία άρχισε στα 1953, όταν η Γαλλία υποχρέωσε σε εξορία τον βασιλιά του Μαρόκου Μωχάμετ τον Πέμπτο και στη θέση του τοποθέτησε έναν αχυράνθρωπο, τον Μωμάχετ Μπεν Ααράφα. Αρχής γενομένης από τη σφαγή των γάλλων στην Ούζντα, στα 1955 δημιουργείται ο Jaish al-tahrir (Απελευθερωτικός στρατός) και, με το γενικό πρόσταγμα "Taourat al-malik wa shaab" (Η επανάσταση του βασιλιά και του λαού), το Μαρόκο αποκτά την ανεξαρτησία του στα 1956.

21 χρόνια μετά έρχεται τούτος δω ο δίσκος από τον Mike Batt (1977), ο οποίος ντύνει μουσικά τον απελευθερωτικό αγώνα των μαροκινών. Πέραν της σημειολογίας του, το Schizophonia είναι για μένα ένας από τους καλύτερους art rock δίσκους όλων των εποχών. Είναι η δεύτερη δουλειά του Batt με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και, σίγουρα, η πιο σημαντική της καριέρας του.

Η κυριολεκτικά ανατριχιαστική στιγμή του δίσκου είναι τα δύο τελευταία κομμάτια (Voices in the dark - Don't let me be misunderstood), τα οποία μιξάρονται από τον ίδιο τον δημιουργό και ηχογραφήθηκαν σε slam suite (μονοκοπανιά) με τους μουσικούς του ανάμεσα στους κλασσικούς μουσικούς της ορχήστρας. Προσέξτε (όποιος θέλει δηλαδή) τις εναλλαγές των βαρειών πνευστών, του οργάνου και της ηλεκτρικής κιθάρας. Better than sex αδέλφια!