Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Psycho Killer (Ντόρα R.I.P.)


Γράφτηκε από τους David Byrne, Chris Frantz και Tina Weymouth και είναι το πρώτο smash hit των Talking Heads από το άλμπουμ τους Talking Heads : 1977 (της ίδιας χρονολογίας).

Η ιστορία πρέπει ν'αναφέρεται σε κάποιον (ή κάποιους) serial killer, η μουσική είναι μία drip bass new wave μπαλλάντα, το διαμάντι έσκισε χασέδες, αλλά... ο λόγος που σήμερα ασχολούμαι μαζί του είναι άλλος. Αλλά αυτά παρακάτω.


Επειδής το διαμάντι αυτό έχει μια ψυχοπλακωτική-σουρεαλιστική-ψυχεδελειακή βάση και δομή, όπως ήταν φυσικό, διασκευάστηκε πολλάκις και πλειστάκις από κάθε καρυδιάς καρύδι. Στην έρευνά μου, βρήκα ακριβώς 39 διασκευές, από μοιρολόι μανιάτικο μέχρι post industrial punk. Απ'όλα έχει ο μπαξές και όρεξη να 'χεις. Σας διάλεξα μερικές εντελώς υποκειμενικά

Ξεκινάμε με μία πανέμορφη άποψη, του James Hall, όπως αυτή ακούστηκε στο soundtrack της ταινίας Psycho.

Για τη συνέχεια σας έχω μια πολύ περίεργη εκτέλεση, στα όρια της ψυχεδέλειας, από ένα πολύ περίεργο σχήμα (στα όρια της ψυχεδέλειας) τους Cage the Elephant, που, όσοι δεν τους ξέρετε, ενδιαφερθείτε γιατί αξίζει τον κόπο.


Όταν ο Slash παράτησε τους Guns 'n' Roses κι 'εφκιασε τους Velvet Revolver ασχολήθηκε με τη σειρά του με το κομμάτι μας. Αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον.


Κι ερχόμαστε στον λόγο που ασχολήθηκα σήμερα μ'αυτό το διαμάντι. Έχουμε ξαναπεί πως σπάνια μία διασκευή είναι καλύτερη του ορίτζιναλ. Φανταστείτε λοιπόν πόσο περισσότερο σπάνιο είναι το γεγονός η καλύτερη αυτή διασκευή να μας έρχεται από ελληνικό σχήμα! Και όμως, σύμφωνα πάντα με μένα, αυτό συμβαίνει κι εδώ. Πρόκειται για τους Psycho που, στα 1982 κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους progressive ελληνικούς (και όχι μόνο) δίσκους όλων των εποχών, το Montage Fatal (προσεχώς στο νταλικόφωνο). Η εκτέλεση του Psycho Killer πραγματικά δεν παίζεται. Μην πούμε άλλα όμως. Ο Στέφανος και η Ντόρα θα μας τα πουν μουσικά. Η Ντόρα δεν είναι πια μαζί μας. Και σ'αυτήν αφιερώνεται η ανάρτηση. R.I.P.