Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ερωτόκριτος


Αν δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει τον Ερωτόκριτο, σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί που να τον ξέρουν καλά.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα τσι κρήτης, είναι, μαζί με την Ερωφίλη (του Γιώργη του Χορτάτση) τα σπουδαιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας. Συντέθηκε τον 17ο αιώνα από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοικατάληκτους στίχους στην κρητική διάλεκτο. Οι δώδεκα τελευταίοι αναφέρονται στον ποιητή κι'όχι στην ιστορία.

Το σενάριο, παρά τα φαινόμενα, δεν είναι μόνον η ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ρωτόκριτο και την Αρετούσα, αλλά αυτά οι περισσότεροι τα ξέρουν ήδη. Εγώ να πω μόνο πως ο ποιητής επηρεάστηκε σφόδρα από τη μεσαιωνική μυθιστορία και, ειδικότερα από το έπος Paris et Vienne (1487) του Pierre De La Cypede, του οποίου την πλοκή ακολουθεί δημιουργικά μέχρι το πρώτο μισό του έργου. Μετά, ο ποιητής αυτοσχεδιάζει μαγικά.

Πολλοί κρητικοί καλλιτέχνες προσπάθησαν διαχρονικά να αποδώσουν τούτο το μεγάλο έργο. Σήμερα σας χαρίζω την δουλειά του Σπύρου του Σηφογιωργάκη (Σηφόγιωργας), μια από τις καλύτερες και τις πιο πλήρεις. Κυκλοφόρησε στα 1966 μετά από πολύχρονη μελέτη κι επεξεργασία, από την Polygram και επανακυκλοφόρησε σε cd στα 1994.

Τον Σηφόγιωργα συνοδεύει η Χρυσούλα Ασκοξυλάκη, ενώ, δίπλα στον μεγάλο λυράρη, λαούτο παίζει ο Γιάννης ο Μαρκογιαννάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: