Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Sangoma [Miriam Makeba]

[ανοίγει παρένθεση] Όπως όλοι οι υπέρλαμπροι αστέρες (superstars που λέμε και στο Λασήθι), έτσι κι'εγώ (ο φίλος του πρέσβη) έχω ανάγκη από έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος ασχολείται με το στυλ του βλογ. Έτσι, όσα βλέπετε κατά καιρούς στην επικεφαλίδα είναι δημιουργήματα του art director μου, της Ακανόνιστης, akas Ψωμιαδομάχος ή The Salonika Hurricane ή Το Φωτεινό Μονοπάτι της Γνώσης (οι φίλοι την φωνάζουν και Φαραπούντο Μαρτί) [κλείνει η παρένθεση].

Ο art director μου που λέτε, μου ζήτησε να παίξω ένα αφιέρωμα στην Μεγάλη Κυρία της αφρικανικής μουσικής, την Miriam Makeba, που, για όσους δεν το ξέρουν, μας άφησε στα 2008.
Κι'επειδής εγώ δεν χαλάω χατήρια (και σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο όταν πρόκειται για την Ακανό), άρχισα να ξεδιαλέγω ένα-ένα τα διαμάντια της.

Έπειτα όμως ξαναδιάβασα το σχόλιο της Ακανό και μου καρφώθηκε στο μυαλό αυτό που με έγραψε : "...είναι μάγισσα!..."Σα να το 'ξερε!!! (που το 'ξερε δηλαδής, αφού κατέχει την Απόλυτη Γνώση).

Στη Νότια Αφρική (και κυρίως στις φυλές Zulu, Ndebele, Swazi και Xhosa), Sangoma αποκαλούνται οι μάγοι θεραπευτές, οι οποίοι, εκτός του να θεραπεύουν ασθένειες με βότανα, είναι και θαυματοποιοί, και κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και πνευματιστές.
Θεωρούνται οι μόνοι που μπορούν να έρθουν σε επαφή με θεότητες αλλά και πνεύματα αποθαμένων.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των Sangoma είναι πως ανάμεσά τους δεν υπάρχουν άντρες. Ναι, καλά το διαβάσατε, Sangoma μπορεί να είναι μόνο γυναίκες, όπως αυτές που βλέπετε στην φωτογραφία.

Βέβαια, επειδής είμαστε στην Αφρική, οι Sangoma, εκτός απ'όλα τα παραπάνω είναι ΚΑΙ μάγισσες.
Κανονικές μάγισσες με ιεροτελεστίες, με αίμα γελάδας και κατσίκας, με εντόσθια βούβαλου, με κόκκαλα νυχτερίδας και όρνεου και διάφορα άλλα τέτοια συμπαθητικά τε και παγανιστικά.

Όπως οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην Αφρική, έτσι και οι Sangoma, κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους, λένε διάφορα τραγούδια. Τραγούδια μακρόσυρτα και χαμηλών ρυθμών στα οποία την Sangoma πλαισιώνει χορωδία από τις υπόλοιπες γυναίκες της φυλής.

Αυτά τα τραγούδια συνέλεξε η Makeba και τα ηχογράφησε στα 1988 σ'αυτόν τον καταπληκτικό δίσκο.
Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Digital Records στην Πραιτώρια και οι φωνές που ακούγονται να συνοδεύουν την Μεγάλη Κυρία της Αφρικής δεν είναι από επαγγελματίες τραγουδίστριες αλλά από απλές γυναίκες όλων των φυλών που είπαμε παραπάνω.
Τα όργανα που ακούγονται που και που είναι παραδοσιακά l'jombo και τύμπανα χωρίς την προσθήκη ηλεκτρικής υποβοήθησης.

Αφιερωμένο στην Ακανό με την υπόσχεση πως θα παίξουμε και πλήρες αφιέρωμα της Makeba.


Emabhaceni
Baxabene Oxamu
Ngalala Phantsi
Ihoyiya
Kulo Nyaka
Baya Jabula
Mabhongo
Ingwemambala
Mosadi Ku Rima
Angilalanga
Ungakanani
Ngiya Khuyeka
Nyankwabe
Sabumoya
Congo
Nginani Na

2 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο ! ! ! !

(10000000 ευχαριστω για το υπέροχο ξύπνημα Κυριακής!!!)

Θεία Θ είπε...

Διάλειμμα στις βουβουζέλες και τα βουητά των ιατρικών βοηθημάτων.
Αχ πού να έβρισκα μια Sangoma!

ΥΓ>Ωραίο και αυτό το λουκ ντήαρ.