Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Darfur (ξυπνάτε)

Να με συγχωράτε που μπορεί να χαλάσω κάποιων την Κυριακή, ημέρα ανάπαυσης και προσευχής, αλλά περί προσευχής κι'ελπίδας θέλω να σας μιλήσω.
Όπως βλέπετε στον χάρτη, το Darfur είναι μια τεράστια επαρχία στη δυτική πλευρά του Σουδάν στα σύνορά του με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και τη Λιβύη.
Η έκτασή του ξεπερνά τα 480,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι σαν την Γαλλία δηλαδή.
Στο μεγαλύτερό του μέρος το Darfur είναι έρημος με χαμηλούς λόφους και σχεδόν καθόλου νερό.
Μέχρι τα 1916 ήταν ένα ανεξάρτητο σουλτανάτο, το οποίο κατέλαβαν οι Εγγλέζοι κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και (δήθεν για να μην πέσει στην επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) το προσάρτησαν στο Βρεττανικό Σουδάν με τη βοήθεια των Αιγυπτίων (1916).
Τα βάσανά του ξεκινούν στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν το ανεξάρτητο πλέον Σουδάν ταλανίζεται από τους πολέμους ανεξαρτησίας των γειτόνων του (Λιβύης, Τσαντ κλπ). Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσπάθησε (και εν πολλοίς πέτυχε) να διαδώσει τη θεωρία του περί αφρικανικής "αραβικής κυριαρχίας" στη γη του Darfur, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα περί θρησκείας (αραβικής ή μη).
Ο λιμός στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήρθε να τραγικοποιήσει περισσότερο την κατάσταση, αφού διέρρηξε ολοσχερώς τον κοινωνικό ιστό πολλαπλασιάζοντας την ένταση μεταξύ μουσουλμάνων και μη. Η κυβέρνηση του Σουδάν πήρε καθαρά θέση υπέρ των μουσουλμάνων, οπλίζοντας τους παραστρατιωτικούς.
Και φτάσαμε στο 2003...

Τον Φλεβάρη του 2003 άρχισε αυτό που κομψά ονομάζουμε "σύγκρουση του Darfur" και στην ουσία πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες και φριχτές γενοκτονίες όλων των εποχών.
Τον Φλεβάρη του 2003 λοιπόν, μην αντέχοντας άλλη καταπίεση των μαύρων αφρικανών από τους άραβες, δύο κινήματα, το SLA (Soudan Liberation Army - Στρατός για την Απελευθέρωση του Σουδάν) και το JEM (Justice and Equality Mouvement - Κίνημα για Δικαιοσύνη και Ισότητα) πήραν τα όπλα εναντίον των παραστρατιωτικών και της σουδανικής κυβέρνησης.

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες των αντιμαχόμενων πλευρών, ούτε με ονόματα ηγεμονίσκων ένθεν και ένθεν.
Θα σας πω μόνο μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για ν'αντιδράσουμε.
Στα 2005, σε μια αναφορά 175 σελίδων, ο ΟΗΕ απεφάνθη (τρομάρα του), ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία, γιατί (λέει) δεν υπάρχει "γενοκτόνος πρόθεση". Μάλιστα.
Και τούτο, παρότι η αμερικάνικη κυβέρνηση (κι'άλλες 69) μιλούν επίσημα για γενοκτονία.
Και πως να μη μιλούν;
Πάνω από 380,000 πολίτες έχουν σφαγιαστεί και ριχτεί σε εκατοντάδες κοινοτάφια στην έρημο, χιλιάδες γυναίκες έχουν βιαστεί, 90,000 πολίτες φέρονται ως αγνοούμενοι και πάνω από 2,000,000 αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η πείνα και οι αρρώστιες κάνουν τα υπόλοιπα.
Τον Αύγουστο του 2006 (με την υπ'αριθ. 1706 απόφαση) ο ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Darfur, η οποία, όπως δήλωσε στις 29.12.2009 ο επικεφαλής της, δεν έχει ακόμα τα ελικόπτερα που χρειάζεται για να προβεί στις αναγκαίες επιχειρήσεις.
Τον Μάρτη του 2007 ο ΟΗΕ κατάλαβε επιτέλους πως συντελείται γενοκτονία και κατηγόρησε επίσημα την κυβέρνηση του Σουδάν.
Τον Ιούλη του 2008 οι ειδικοί εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου άσκησαν δίωξη εναντίον του σουδανού προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δύο δολοφονίες. Το διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε τον Μάρτη του 2009.

Στο μεταξύ οι σφαγές συνεχίζονται.
Παρά τις προσπάθειες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αλλά και πολλών μεσολαβητών, οι οποίοι έχουν πετύχει μία μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ "ανταρτών" και σουδανικής κυβέρνησης, η οποία προβλέπει ανακωχή και δημοψήφισμα με ορίζοντα το 2011.
Είπαμε όμως : οι σφαγές συνεχίζονται αμείωτα.
Και το Darfur χρειάζεται τη συμπαράστασή μας.
Ενημερωθείτε από τα πολλά sites των διεθνών οργανισμών αλλά, κυρίως από εδώ.
Βοηθείστε όπως μπορείτε έναν περήφανο λαό που (κυριολεκτικά) απειλείται από εξαφάνιση.
Δείτε επίσης το επίσημο trailer του καταπληκτικού ντοκυμαντέρ The Devil Came on Horseback που γυρίστηκε από έναν αμερικάνο πρώην στρατιωτικό στα 2007.

Μουσικά τώρα (για να μην ξεχνιώμαστε), το καλύτερο κομμάτι για το Darfur γράφτηκε από έναν νεαρό πολλά υποσχόμενο μουσικό, τον Mattafix (Living Darfur).
Η δική μου μουσική εισφορά είναι ένα remix πάνω σ'αυτό το τραγούδι, το οποίο έκανα έχοντας μπροστά στα μάτια μου τις εικόνες που μοιράζομαι μαζί σας πιο πάνω.
Οι φωνές που ακούγονται είναι 1. η αφρο-αμερικάνα βουλευτής του Οχάιο Marcia L. Fudge σε παρέμβασή της για το Darfur (Μάιος 2009) στην Βουλή των Αντιπροσώπων και 2. του Nelson Mandela σε παρέμβασή του για το ίδιο θέμα (Ιούλιος 2009).

Αυτά και συγγνώμη αν σας κούρασα.
Πιστεύω πως αξίζει να γίνει ο καφές μας λίγο πιο πικρός.


Mattafix - Living Darfur
[React now progressive mix]
by ntalika

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

1 σχόλιο:

aKanonisti είπε...

Καλημέρα...

Πράγματι ήταν πιο πικρός ο καφές.. γιατί έχουμε πια, σχεδόν εμπεδώσει, πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ουσιαστικό για την Αφρική...

Anyway...ενημερωθήκαμε...και όποια θετική αύρα ίσως έχουν οι ευχές μας την στείλαμε...

Το remix μετά...
τώρα ανέβηκε η ένταση της πρωινής ημικρανίας...