Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Bad Reputation

Διάλλειμα για λίγια πχιότητα.
Τούτοι δω οι κύριοι, πατριώτες του αγαπητότατου Ιρλανδού μας, είναι τέσσερις παρεξηγημένοι κύριοι. Το γιατί θα το δούμε παρακάτω.


Ξεκίνησαν στα 1969 στο Δουβλίνο και είναι μία από τις πολλές one man μπάντες, αφού όλη τους η ύπαρξη και υπόσταση οφείλεται στον μπασίστα τους Phil Lynott, μια μουσική ιδιοφυία απ'αυτές που βγαίνουν μία κάθε πολλά τέρμινα.
Το γεγονός ότι ο Lynott ήταν μαύρος (ένας από τους ελάχιστους με τόσο σπουδαία καριέρα στην rock) τους επέτρεψε αφενός να βρουν μέλη απ'όλες τις ιρλανδικές φατρίες και αφετέρου να πλησιάσουν (μουσικά) πολύ πόπολο.
Με τον θάνατο του Lynott, στα 1986, οι Thin Lizzy έπαψαν και τυπικά να υπάρχουν. Και λέμε τυπικά γιατί ουσιαστικά είχαν πάψει να υπάρχουν από τότε που ο ίδιος ξεκίνησε να γράφει σόλο δίσκους (1979). Τόσο απλά.


Η μουσική τους διαδρομή είναι πλουσιοτάτη και σπουδαιοτάτη.
Έπαιξαν με τεράστιες μπάντες, όπως οι Reo Speedwagon, Aerosmith, Rainbow, Rush και Status Quo. Πολλές φορές δε έκλεψαν και την παράσταση.

Οι κύριοι αυτοί όμως είναι παρεξηγημένοι.

Πολλοί μουσικοκριτικοί βιάστηκαν να τους κατατάξουν σε κατηγορίες hard rock μέχρι και heavy metal. Προφανώς λόγω της μοδός της εποχής.

Λάθος. Μέγα λάθος.

Οι Thin Lizzy ήταν πολύ παραπάνω απ'αυτό.
Ήταν μια μπάντα που έπαιζε rock με το R κεφαλαίο. Φυσικά και η ακουστική τους άγγιζε πολλές φορές το βαρύ μέταλλο (Chinatown, The Rocker κ.α.), αλλά αδικούνται με την ετικέτα του χαρντροκά, αφού ενσωμάτωσαν στη μουσική τους και το folk, και την ιρλανδέζικη μπαλάντα αλλά και την ψυχεδέλεια. Ο σχωρεμένος ο Lynott πάντα μιλούσε για τις επιρροές που είχε από Bob Dylan, Jeff Beck, Jimmi Hendrix και άλλους τέτοιους περίεργους. Από την άλλη, γίνεται χαβιμεταλλάδες να έχουν για κιθαρίστα τον Gary τον Moore; Δεν γίνεται διάολε!
Τέλος πάντων, αυτοί είναι κι'έτσι τους αγαπήσαμε.

Άντε καλή ακρόαση.



Tracklist

Jailbreak
Bad Reputation
Whiskey in the Jar
Still in Love with You
Rosalie
Wild One
Dancin' in the Moonlight (it's caught me in its spotlight)
The Boys are Back in Town

Fighting my Way Back
Chinatown
The Rocker

Waiting for an Alibi

Dedication

Cowboy Song

Showdown

Δεν υπάρχουν σχόλια: