Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

In the mood (εντελώς)

Σήμερα η διάθεση είναι swing και όχι οποιαδήποτε swing.
Μιλάμε για τον βασιλιά της swing era, όπου, για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα είδος jazz που πρωτοπαίχτηκε στο αμέρικα γύρω στα 1930 και στα 1935 αναγνωρίστηκε σαν επίσημο είδος.
Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ο δυνατός ρυθμός, στον οποίο κυριαρχούν τα πνευστά. Κι όταν λέμε πνευστά, εννοούμε αγριεμένα πνευστά (τρομπόνια, σαξόφωνα, κλαρινέτα, τρομπέτες και άλλα τέτοια). Η swing είναι με άλλα λόγια το χορευτικό κομμάτι της jazz, αυτή δηλαδή η μουσική που σήκωσε τον κόσμο από τις καρέκλες.
Άλλο βασικό της χαρακτηριστικό είναι οι μπάντες της, που περιείχαν τουλάχιστον 10 μουσικούς.Τέτοια ήταν και η μπάντα του βασιλιά Glenn Miller.
Ο Alton Glenn Miller γεννήθηκε στα 1904 στην Αιόβα και σε ηλικία 11 χρονών μετακόμισε με τους γονείς του στο Μισούρι. Το πρώτο του τρομπόνι το αγόρασε με τα λεφτά που μάζεψε αρμέγοντας γελάδες.
Στα 14 του, η φαμίλια μετακόμισε στο Κολοράντο, όπου και τελείωσε το σχολείο. Εκεί πρωτομυήθηκε στην dance bande μουσική, εκεί έφτιαξε την πρώτη του μπάντα με συμμαθητές του, εκεί αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας μουσικός.
Κι αυτό ήταν.
Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο, αλλά γρήγορα τα παράτησε αφού το πεπρωμένο του ήταν η μουσική. Έπαιξε σε διάφορες μπάντες μέχρι τα 1938, όταν και έφτιαξε τη δική του μπάντα στο Νιου Γιορκ. Παράλληλα, έπαιζε και σε ταινίες αλλά γύρναγε και διαφημιστικά.
Περιττό να πούμε, πως η επιτυχία του ήταν τεράστια.

Στα 1942, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, αποφασίζει να πάει στο στρατό. Στα 38 του όμως δεν είναι και τόσο εύκολο. Τελικά τον παίρνει ο στρατός ξηράς και, λίγο αργότερα η αεροπορία.
Εκεί, ο Miller συνεχίζει να κάνει αυτό που ήξερε τέλεια : να φτιάχνει μπάντες και να εκμοντερνίζει τις μουσικές αρχαιότητες της στρατιωτικής μουσικής.
Εκεί του μπήκε και η ιδέα να ψυχαγωγεί τα στρατά.
Στις 15 του Δεκέμβρη 1944 μπήκε σ'ένα αεροπλάνο να ταξιδέψει από τη Λόντρα στα Παρίσια για να παίξει για τα στρατά που μόλις είχα ανακαταλάβει τη γαλλική πρωτεύουσα.
Δεν έφτασε ποτέ.
Το αεροπλάνο του χάθηκε κάπου στη Μάγχη, το δε πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Αυτά τα λίγα.

Καλή μας ακρόαση


My blue heaven
I got rhythm
I've got a gal in Kalamazoo
Little brown jug
Tuxedo junction
Blue skies
In the mood
Chattanooga choo choo
I know why (and so do you)
A string of pearls
Fools rush (where angels fear to tread)
Pennsylvania 6-5000
Sun valley jump
In a sentimental mood
Moonlight serenade

3 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Ωραία η swing του μακαρίτη....

Υ.Γ.όταν λες ότι έχεις τέτοια διάθεση... τι εννοείς κυρ δάσκαλε??
Να σε φανταστούμε με λιγδωμένη χωρίστρα και κουστούμι να χορεύεις???

Χαχαχαχαχαχαχαχαχχχαχαχαχαχα

Green_revenger είπε...

όχι καλέ!
απλά το άκουγα χθες βράδυ και μου ξανάρθε η σούινΓΚ διάθεση.
λιγδωμένο κουστούμι;
γουάου
g r

aKanonisti είπε...

Λιγδωμένη χωρίστρα βρεεεεεεεε
(εκτός και αν έτρωγες γύρο)

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
χαζόοοοοοοοοοοο

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα