Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Περί οικολογίας (πρόσχομεν) και άλλες παραβολές

Για αρκετές μέρες τώρα με γυρόφερνε ο πειρασμός να ασχοληθώ κι εγώ με το νέο (παλιό) φρούτο της φετινής προεκλογικής σκηνοθεσίας. Τους αυτοαποκαλούμενους "οικολόγους" που σίγουρα είναι ΠΡΑΣΙΝΟΙ.
Γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν πολλά και, σίγουρα, περισσότερα θα γραφτούν και ειπωθούν μετά τις 7 του Ιούνη, όποιο ποσοστό κι αν συγκεντρώσουν, όσους ευρωβουλευτές κι αν στείλουν στο ευρωκοινοβούλιο.
Δέχτηκαν επιθέσεις, πολλές φορές αήθεις, κριτικές εμπεριστατωμένες, ειρωνείες, υποστήριξη κι ότι άλλο θέλετε να προσθέσετε.
Κάποιοι τους φοβούνται και κάποιοι άλλοι τους λιγουρεύονται σαν μελλοντικά δεκανίκια.
Οι πρώτοι έχουν άδικο, οι δεύτεροι απόλυτο δίκιο.
Και πάνω σ'αυτά τα δύο πειράσσομαι τω λόγω αποδείξαι.

Τους "οικολόγους" ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δεν πρέπει να τους φοβάται κανείς. Για έναν απλό λόγο : δεν έχουν πολιτική ύπαρξη. Είναι ένας αποσπασματικά ετερόφωτος σχηματισμός με καιροσκόπο ηγέτη και αμφιλεγόμενους υποστηρικτές. Ένα σχήμα που εμφανίζεται δυο-τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και εξαφανίζεται μετά απ'αυτές. Κι όταν λέμε "εξαφανίζεται" εννοούμε πως είναι προκλητικά απόν από κάθε κινηματική ή άλλη διεκδίκηση αναφορικά με το περιβάλλον. Όσο κι αν ψάξετε (και το έκανα πολύ καιρό) δεν πρόκειται να βρείτε καμία συνολική τους ενέργεια σαν κόμμα, καμία παρουσία σε διεκδικήσεις, καμία συνεργασία με φορείς που αποδεδειγμένα αγωνίζονται για τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα.
Δεν θα σας κουράσω με τα πολλά παραδείγματα. Θα σας πω μόνο τι έχουν κάνει για την περιοχή που ζω και που για την οποία παλεύω, όπως και με όποιες δυνάμεις παλεύω.
Στη γειτονιά μας λοιπόν υπάρχει το μεγαλύτερο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα Βαλκάνια κι ένα από τα 8 θεματικά πάρκα στην Ευρώπη : το "Αντώνης Τρίτσης".
Στα γρήγορα, να σας πω, ότι αυτό το πάρκο μαραζώνει παρατημένο διαχρονικά από τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία (πράσινη και μπλε). Διάφορες συλλογικότητες παλεύουμε, εδώ και χρόνια, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Τους "οικολόγους" ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δεν τους είδαμε ποτέ.
Ή μάλλον, και δώστε βάση, τους είδαμε φέτος τον Μάη.
Πως αποφάσισαν να δράσουν;
Εδώ και χρόνια παλεύουμε ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία διοργανώνει μέσα στο πάρκο συναυλίες και βλαχο-μπαρόκ εκδηλώσεις χιλιάδων ντεσιμπέλ, που επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημίες στα σπάνια πουλιά του πάρκου. Στις αρχές Μάη λοιπόν, κάποιοι φωστήρες αποφάσισαν να διοργανώσουν μέσα στο πάρκο το αντι-απαγορευτικό φεστιβάλ, το οποίο (για όσους δεν ξέρουν) αντιμάχεται (μεταξύ άλλων) την απαγόρευση της κάνναβης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί με την ηλίθια διαχρονικά πολιτική της πολιτείας απέναντι στους χρήστες.
Προσωπικά είμαι μαζί τους. Πάλεψα όμως για να μη γίνει αυτό το κατ'εξοχήν ηχο-ρυπαντικό πράμα μέσα σ'ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Δεν κατάφερα παρά μόνο να περιοριστούν τα ντεσιμπέλ και τα συγκροτήματα, αλλά και η ώρα λήξης του προγράμματος.
Ποιοι πατρόναραν αυτό το φεστιβάλ; Ποιοι ήταν συν-διοργανωτές; Ποιοι το διαφήμιζαν από τις ιστοσελίδες τους;
Σωστά μαντέψατε. Αυτοί που σήμερα έρχονται να μας μιλήσουν για δήθεν οικολογία.
Έχουν βγάλει μέχρι σήμερα την παραμικρή ανακοίνωση γι αυτό το πάρκο; Όχι βέβαια. Αφήστε που υποψιάζομαι πως δεν ξέρουν ούτε καν κατά που πέφτει.
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Ρωτήστε τους φορείς που μάχονται στον Ελαιώνα, στον Ασωπό, στο Τοπλού, στη Μεσσηνία, στη Βοιωτία και αλλού.
Αυτό για μένα είναι πολιτική ανυπαρξία και πολιτικός καιροσκοπισμός. Για να μην πω πολιτική απατεωνιά.

Ότι καιροσκοπικό έχει και συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης.
Και ο λόγος ύπαρξης των ¨οικολόγων" ΠΡΑΣΙΝΩΝ δεν είναι η οικολογία. Είναι ο ρόλος τους σαν δεκανίκι του δικομματισμού και, κυρίως, σαν εφεδρεία του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα αναφερθώ στις κατά καιρούς δηλώσεις του "πράσινου αγωνιστή" Τρεμόπουλου. Θα αναφερθώ πάλι σε παράδειγμα της γειτονιάς μου, για να καταλάβετε τόσο τον τρόπο λειτουργίας όσο και τον απώτερο σκοπό.
Στη γειτονιά μας λοιπόν έχουμε έναν τύπο, του οποίου το όνειρο ήταν να γίνει δημοτικός σύμβουλος. Στην αρχή δήλωνε αριστερός και φίλα προσκείμενος στον ΣΥΝ. Μετά, αφού είδε πως σύμβουλος δεν έβγαινε ούτε με χρεωστικό 108, αποφάσισε να το γυρίσει σε πασόκος και να μπει στο ψηφοδέλτιο άλλου πρώην αριστερού, ο οποίος ελέω Μπίστη, Δαμανάκη και Μιλένας πήρε το χρίσμα και βγήκε δήμαρχος.
Ο τύπος αυτός δήλωνε εξ αρχής υπέρμαχος της οικολογίας. Τόσο υπέρμαχος, που συμφώνησε με την κοπή χιλιάδων δέντρων (κι ενός ολόκληρου άλσους) στην περιοχή μας για χατίρι του Προαστιακού, που συμφώνησε στην πλήρη ακινησία του δήμου για το "Αντώνης Τρίτσης", που συμφωνεί γενικά στις προσταγές του αφεντικού του για φουλ τσιμεντοποίηση όσου ελάχιστου χώρου πρασίνου έχει απομείνει στο δήμο. Ο τύπος αυτός συμμετείχε σε φιέστες με τον Κακλαμάνη και άλλους "ευαισθητοποιημένους" οικολογικά κυρίους.
Ο τύπος αυτός παραμύθιασε πολλούς.
Κάποια στιγμή όμως ο κόσμος τον πήρε χαμπάρι. Και του γύρισε την πλάτη.
Τι σκέφτηκε λοιπόν ο πασόκος αφεντικός του;
Του χρόνου έρχονται δημοτικές εκλογές. Ο φιλαράκος κάηκε στους πρώην αριστερούς που παραμύθιασε. Εγώ όμως έχω ανάγκη από συμμαχίες περιστασιακές για να ξαναβγώ δήμαρχος. Άρα;
Και που λέτε, πριν 6-7 μέρες, ο τύπος μας άρχισε να στήνει στην κεντρική πλατεία ένα περίπτερο των.....
των.....
σωστά μαντέψατε πάλι. Των ¨οικολόγων" ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Πιστεύετε πως το παράδειγμά μου είναι αποσπασματικό; Επικοινωνείστε μαζί μου. Έχω, προς το παρόν, 48 τέτοια παραδείγματα σε 48 διαφορετικούς δήμους.

Και τελειώνω με κάτι που με προβλημάτισε.
Υπάρχουν άνθρωποι που επικαλούνται ένα επιχείρημα, το οποίο στέκει φαινομενικά : μην επικεντρώνεστε στον Τρεμόπουλο γιατί υπάρχουν άλλοι "οικολόγοι" ΠΡΑΣΙΝΟΙ που αγωνίζονται χρόνια. Με άλλα λόγια, μην τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.
Σαν γνήσιος ανένταχτος, από τα πλέον τρυφερά μου χρόνια, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την παραπάνω άποψη σ'ένα σημαντικό σημείο : οι ενεργοί πολίτες ανέκαθεν υπερκέραζαν τους πολιτικούς σχηματισμούς, άσε που, πολλές φορές τους επέβαλλαν και κινηματικές συμπεριφορές αλλά και πολιτικές διεκδικήσεις. Δεν μπορώ, άρα, να διαφωνήσω με το γεγονός, ότι μέσα στους "οικολόγους" ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ υπάρχουν ενεργοί πολίτες άκρως ευαισθητοποιημένοι και αγωνιστές.
Δείτε όμως.
Κακώς ή καλώς, όταν μετέχεις σε κάποια πολιτική συλλογικότητα, άσχετα με τις προσωπικές σου απόψεις, καλείσαι να εκφράσεις και υπερασπίσεις τις θέσεις της συλλογικότητας. Αλλιώς δεν συμμετέχεις. Αν λοιπόν μέσα στους ¨οικολόγους" ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δραστηριοποιούνται αξιόλογα στελέχη (που δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω), αναγκαστικά καλούνται να υποστηρίξουν θέσεις όπως "καλώς βομβαρδίστηκε η γιουγκοσλαβία" ή ακόμα "ναι στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ" ή, ακόμα ακόμα "οικολόγοι μεγαλο-επιχειρηματίες". Αλλιώς παραιτούνται, φεύγουν, αποστασιοποιούνται βρε αδελφέ.
Και κάτι τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο.
Θυμάστε τις προάλλες που είχαμε την περίφημη "Ώρα της γης"; Αυτή την απάτη που προσπάθησαν να μας περάσουν οι πολυεθνικές και τα μαγαλοσυμφέροντα σαν οικολογική διαμαρτυρία; Ε, και σ'αυτήν μέσα ήταν οι "οικολόγοι" ΠΡΑΣΙΝΟΙ.
Δίπλα-δίπλα με τον Κακλαμάνη.


11.Xarry Klynn - T...

16 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Εμένα περισσότερο μου την δίνει που καταντάει η Οικολογία life style, νέα αγορά ή νέα καριέρα...

Αυτό είδαν ορισμένοι άχρηστοι.. και πλακώσαν να κάνουν γιούρια...
(ακριβώς όπως τα περιγράφεις)

Αntidrasex είπε...

ΟικΩλογοι ανύπαρκτοι?

Ο ΣΚΑΪ τους στηρίζει?
Για να λέω και το στραβό μου, μου είχε περάσει από το μυαλό να τους ψηφίσω. Αλλά βλέπω και μόνος μου αυτά που γράφεις και εσύ και δεν το βλέπω.
Αν και όντως έχουν και αξιόλογα στελέχη ανάμεσα τους.

κόκκινο μπαλόνι είπε...

να πω κι εγώ τον πόνο μου λοιπόν;
Θυμάστε αυτό το υπέροχο άρθρο της Μελίτας Γκορτσογιάννη, Αρχιτεκτόνισσα και μέλος του πανελλαδικού συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με την χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών;
Ε, λοιπόν, ούτε εγώ ξεχνώ!!!!

Αntidrasex είπε...

Ελα ρε και συ, μπαλόνι, αφού το λέει: Οι απόψεις είναι προσωπικές.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μπαλούνη!
Το χειρότερο είναι ότι η κυρία Μελίτα πριν μερικές μέρες είχε το θράσος να περάσει από το συγκεκριμένο στέκι! Για το οποίο πίστευε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ καλώς έφαγε τη χειροβομβίδα...
Δεν της είπαμε τίποτε, απλά βγήκαμε έξω, να μην είμαστε στον ίδιο χώρο μαζί της...

aKanonisti είπε...

Βγήκατε έξω???
Και δεν κάνατε κανένα ψεύτικο ΜΠΑΜ! να το ακούσει να χεστεί..
η παλιο$@#@^##@(*&??????

Αμάν βρε σκύλε... αμάν....

Green_revenger είπε...

είστε κακοί και μοχθηροί
αλλά σας αγαπώ
g r

Αntidrasex είπε...

Μάλλον θα έχει χαλάσει το φίλτρο...

http://www.gourmet-coffee.com/images/P/melita_4_coffee_filter.jpg

demetrat είπε...

τι λέτε ρε παιδιά!!!!!!!!!!!!!!
έτσι που τα περιγράφετε αυτοί δεν είναι οικολόγοι , οι δέκα πληγές του Φαραώ είναι.
Πέστε τα και σε μας στα διάφορα χωριά , που νομίζουμε πως ήρθανε γιά να μας σώσουν !!!!!!!!!!!!
δ

Green_revenger είπε...

ντομάτα
ψήφισέ τους εσύ κι αν δεν σου στείλω 30 αλανιάρες λυσσασμένες κότες να σου κάνουν τον κήπο portana να μη με λένε George Clooney...
g r

Green_revenger είπε...

κοκκινομπαλόνι
είπαμε
υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι
Η κυρία αρχιτέκτων δεν συμπεριλαμβάνεται σ'αυτούς.
g r

DaisyCrazy είπε...

στην κύπρο τους οικολογους τους έχουμε στη βουλη εδω και χρονια. δρουν και αντιδρουν και η φωνη τους εχει νοημα και σημασια.

γιατι δηλαδη να μην αναπτυχθουν και στην ελλαδα; φτανει να το κανουν με σωστο τροπο και οχι ως δεκανικι αλλου κομματος ή να εμφανιζονται μονο οταν υπαρχουν εκλογες, όπως πολυ σωστα λες.

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Μωρέ νταξ...είναι που την ξέρω από παλιά! Και η κυρία τα χώνει χρόνια στο χώρο...και με "παιδικά" επιχειρήματα!
Αλλά αυτό παραήταν χοντρό!
Τέλοσπάντων!
@Αντιδρασέξ
Δεν βγήκε κανείς όμως από τους δικούς της να την αντικρούσει. Για σκέψου να το είχε κάνει κάποιος από το ΣΥΝ ή τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα αυτό! Τι γκρίνια θα έκανες και τι μαύρο θα τρώγαμε από όλο τον χώρο!

κόκκινο μπαλόνι είπε...

χε χε χε
και μόλις πρόσεξα πως βάλαμε το ίδιο τραγούδι!!!!!!!!!
απλά εμένα πήγαινε στον ΓΑΠ
χαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα
χαχαχαχαχχαχαχαχα
χαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχα

Green_revenger είπε...

ΓΑΠ;
Γαμημένη Αγροτική Πολιτική;
μπα...
g r

Χρήστος Καλογριδάκης είπε...

Σαπίλα, σαπίλα παντού.
Σας διαβάζουν και νέοι άνθρωποι να ξέρετε.
Μην τους γαμάτε την ψυχολογία...

Φυσικά και αστειεύομαι.
Να την φάμε στα μούτρα πρέπει την πραγματικότητα για να την αλλάξουμε.