Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Hit em up (East Coast)

Θα μπορούσε να είναι η απάντηση της ανατολικής ακτής στον Ice Cube κι στους υπόλοιπους καλιφορνέζους ghetto/gangsta rappers. Και λογικό, αφού κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα, με σκοτωμούς, βρισιές, λαμογιές και άλλα τέτοια όμορφα. Δεν είναι όμως.
Το σχωρεμένο αυτό μαύρο άτομο είναι για μένα ό,τι καλύτερο γέννησε η πραγματική rap σκηνή. Έτυχε να είναι από την ανατολική ακτή. Ακόμα καλύτερα.
Γεννήθηκε στο ανατολικό Harlem στα 1971 σαν Tupac Amaru Shakur προς τιμή του Περουβιανού επαναστάτη Tupac Amaru II, που εκτελέστηκε από τους ισπανούς αποικιοκράτες επειδή ξεσήκωσε τους ιθαγενείς.
Από μαμά (Afeni Shakur) και πατριό (Mutulu) ενεργά μέλη του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, λογικό κι επόμενο ήταν το παιδί να βγει ακτιβιστής και μάλιστα σκληρός.

Φανταστείτε πως ένα μήνα πριν τον γεννήσει, η μαμά μόλις είχε αθωωθεί από από εκατόν πενήντα (ναι, ναι 150) κατηγορίες για "συνομοσία εναντίον της αμερικάνικης κυβέρνησης και της πόλης της Νέας Υόρκης". Την ίδια στιγμή που ο πατριός ήταν στη λίστα με τους 10 πιο καταζητούμενους φυγάδες του FBI. Αν σ'αυτό προσθέσουμε και το γεγονός πως ο νονός του Elmer -"Geronimo"- Pratt είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο ενός δασκάλου, καταλαβαίνουμε πως η φυλακή και το έγκλημα είχαν από νωρίς πάρει τη θέση της πιπίλας και της κουδουνίστρας για τον πιτσιρικά (τότε) Tupac.
Επομένως, το ό,τι είχε συνέχεια και από μικρός προβλήματα με το νόμο και φυλακίστηκε αρκετούς μήνες, μοιάζει μάλλον λογικό επόμενο. Χώρια το ότι είχε πυροβοληθεί 4 φορές.
Μουσικά τώρα, ο Tupac θεωρείται ένας από τους καλύτερους και μελοδικώτερους rappers των ghetto. Οι στίχοι του μιλούν για τον αποκλεισμό των ghetto και τις κοινωνικές αδικίες, για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, παράλληλα με τις βρισιές και την ειρωνεία για τους rappers της δυτικής ακτής.
Προσωπικά τον θεωρώ σαν τον καλύτερο στο είδος του. Κατάφερε να μπερδέψει το low bap και τη μελωδία μ'έναν τρόπο που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει. Εκπληκτικές είναι επίσης οι διασκευές που έκανε σε κλασσικά κομμάτια, όπως το Broken Wings του Mr Mister και το In the air tonight του Phil Collins.
Έφυγε στα 25 του, το 1996, από τέσσερις σφαίρες που του έριξαν ανταγωνιστές δισκογραφικών εταιριών στο Las Vegas. Έφυγε όπως (δυστυχώς) έπρεπε να φύγει. Όπως δηλαδή έζησε τη ζωή του. Όπως το πραγματικό rap : βίαια και δυνατά.

Άντε καλή μας βδομάδα

Until the end of time (Broken Wings remix)
Rear View (In the air tonight remix)
Dear mama
Baby don't cry
Papa's song
California love (feat. Dr.Dree)
Only god can judge me
Street fame
My block
Life goes on
Loyal to the game (feat. G-Unit)
Keep ya head up
Hit em up
Ghetto gospel






4 σχόλια:

DaisyCrazy είπε...

φοβερός και τρομερός ο Tupac και ο Βασίλης που μου τον "γνώρισε" αυτόν και τη μουσική του, συμφωνεί μαζί σου είναι ο καλύτερος απ’ όλους τους ράππερ.
ίσως γιατί έζησε βάσει των όσων έλεγε αντί να είναι μόνο θεωρία, όπως γίνεται με τους περισσότερους συνήθως. ήταν και ηθοποιός αν δεν κάνω λάθος σε διάφορες ταινίες..

για το προηγουμενο ποστ αυτός ο Serge Gainsbourg φαίνεται πολύ αντιδραστικός και άκρως ενδιαφέρον. όντως ξέρουμε το je t'aime moi non plus αλλά που να ξέρουμε ποιος το έγραψε, τραγούδησε κτλ. σαμπως μας λενε ποτε, όταν το παίζουν στο ράδιο; (δικαιολογίες) :)

Green_revenger είπε...

σωστός ο Βασίλης
έυγε του
g r

DaisyCrazy είπε...

είναι και Α.Ε.Κ. χεχεχεχε
τα μεγάλα πνεύματα συμφωνούν :)

Green_revenger είπε...

τότενες
δυο φορές σωστός
g r