Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Aux armes et coetera (sɛʁʒ ɡɛ̃'zbuʁ)

Και μιας και μιλάμε για τους μεγάλους γάλλους, ήρθε η ώρα να παίξουμε τον μεγαλύτερο όλων των εποχών. Έναν από τους παγκόσμια σημαντικότερους μουσικούς. Τον πιο boem στα σίγουρα. Ο sɛʁʒ ɡɛ̃'zbuʁ (Serge Gainsbourg) γεννήθηκε Lucien Ginsbourg στο Παρίσι στα 1928 από ρωσοεβραίους γονείς. Ο απίθανα προκλητικός και αντιδραστικός του χαρακτήρας σφυρηλατήθηκε γύρω από το κίτρινο αστέρι που ήταν υποχρεωμένος να φοράει τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Πριν κλείσει τα 30 ήταν ήδη ένας γνωστός καταραμένος ζωγράφος αλλά, άφραγκος, έβγαζε το ψωμί του σαν πιανίστας σε διάφορα μπαράκια.
Η προσωπική του ζωή είναι ένα μίγμα κραιπάλης, πρόκλησης, γάμων, παιδιών και διαζυγίων. Ο ασχημάντρας με το gaulloise μόνιμα στο χέρι και με το τριών ημερών αξούριστο πρόσωπο παντρεύτηκε τέσσρις φορές και έσπειρε τέσσερα παιδιά. Μάλιστα, με την Charlotte, τη κόρη που απέκτησε με την Jane Birkin, σόκαρε εκεί στα '80 με το video-clip του θεικού lemon incest, που μπορείτε να το δείτε εδώ για να καταλάβετε τι εννοώ. Στο μεταξύ βέβαια, πρόλαβε να βγάλει στο μουσικό κλαρί την Brigitte Bardot, την Jane Birkin, την Isabelle Adjani και τόσες άλλες.
Δείτε κι εδώ ένα χαρακτηριστικό του live για να καταλάβετε το μέγεθος του μάγκα.
Η μουσική του ιδιοφυία έχει πια αναγνωριστεί απ'όλους. Το je t'aime moi non plus τραγουδήθηκε και χορεύτηκε από εκατομμύρια καψουροματάκηδες και μη, χωρίς καν να γνωρίζουν ποιος το έγραψε. Ο άνθρωπος έγραψε και ερμήνευσε τα πάντα όλα. Από jazzy και cabaret μέχρι reggae και post-beat. Η διασκευή του εθνικού ύμνου της γαλλίας σε reggae (Aux armes ecoetera) άφησε εποχή. Δείτε το εδώ. Το απίθανα πρόστυχο Love on the beat ταξίδεψε πολλούς και μακρυά. Και ήταν απέραντα και πολύ γοητευτικά προκλητικός. Σε τηλεοπτική εκπομπή με καλεσμένη της Γουίτνευ την Χιούστον, γυρίζοντας στον παρουσιαστή του λέει :" i want to fuck her". Σε άλλη εκπομπή με την Catherine από τους Les Rita Mitsouko πέταξε το απίθανο : "τόσα λεφτά έβγαλες μωρή από τον πρώτο σου δίσκο κι ακόμα να πας στον οδοντίατρο να φτιάξεις τα δόντια σου που σάπισαν από τις πίπες;"
Αυτός ήταν ο Serge.
Αφού σας τα έκανα πάλι τσουρέκια, να πω μόνο πως πέθανε στα 1991 από ανακοπή καρδιάς.

Χάρισμά σας


Vieille Canaille (με τον Eddy Mitchel)
Comment te dire adieu (Francoise Hardy)
Harley Davidson (Brigitte Bardot)
69, annee erotique (με την Brigitte Bardot)
Je t'aime moi non plus (με την Brigitte Bardot)
Pull marine (Isabelle Adjani)
Ecce homo
Aux armes ecoetera
Marilou reggae
A la brigade des stups
Les sucettes
Couleur cafe
Mon legionnaire
Bonnie and Clyde (με την Brigitte Bardot)
Love on the beat
Lemon incest (με την Charlotte Gainsbourg)









1 σχόλιο:

aKanonisti είπε...

Αυτό είναι!!!!!
Το λεγόμενο πολυδιάστατο μάθημα....
και μουσικό...και ηθικοπλαστικό!!!!
Μπράβο δασκαλε μας φοβερέ, καταπληκτικέ και κυρίως ανεπανάληπτε!!!


Σματς!!!!!!!!!!!!