Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Exasperation...



"Οργή"
"Νέοι που επιτίθενται σε κλούβες της αστυνομίας, που καίνε αυτοκίνητα, που καταστρέφουν μαγαζιά, που η εξουσία τους χαρακτηρίζει αναρχικούς...
Σας λέει κάτι;
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι παρόμοιο με την νεανική εξέγερση αντι-CPE (σ.σ. Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης) που γνωρίσαμε, της αντίδρασης σε μια αστυνομική αυθαιρεσία που επίσης γνωρίσαμε, των διάφορων εκτροπών απέναντι στις οποίες η εξουσία επιλέγει το ανάθεμα αντί για την κατανόηση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα όμως αποτυπώνει ένα αίσθημα οργής των νέων που πάει πιο μακρυά. Οι νέοι αυτοί -της μεσοαστικής αποδεκατισμένης από την κρίση τάξης- καλούνται, με το πτυχίο τους στην τσέπη, να παρακαλούν για κακοπληρωμένες δουλίτσες.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα πτώχευσε : οι καθηγητές στον βασικό μισθό και τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν.
Αν σ'αυτό προσθέσουμε την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μετά τους καταστροφικούς ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τις τριτοκοσμικές δημόσιες υπηρεσίες, για τις οποίες το κράτος αδιαφορεί, έχουμε όλα τα στοιχεία μιας εξέγερσης τόσο σοβαρής όσο και η αηδία των νέων για τα νεποτιστικά πολιτικά παιχνίδια, οι μπίζνες του δικομματισμού, της διαφθοράς, και, τέλος, απέναντι σε μία "γκλομπίστικη" αστυνομία ανεκπαίδευτη και ανοργάνωτη.
Θα είχαμε άδικο αν θεωρούσαμε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα σαν μία εξωτική εξέγερση με φόντο τις αρχαιότητες και τη γαλάζια θάλασσα. Αυτές οι εξεγέρσεις γίνονται στην Ευρώπη, τρέφονται από την οικονομική κρίση και θηλάζουν από την άρνηση της πολιτικάντικης πολιτικής.
Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα.
Δεν είναι τόσο μακρυά"

Το παραπάνω κείμενο, είναι το σημερινό editorial του διευθυντή της μεγάλης γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα με πρωτοσέλιδο για την εξέγερση των νέων στην Ελλάδα και με χτύπημα "Οι εξεγερμένοι".
Όχι όχι...ο διευθυντής δεν λέγεται ούτε Τσίπρας ούτε Αλαβάνος...
ο Didier Pourquery είναι και δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όποιος ενδιαφέρεται για όλα τα ρεπορτάζ, ας δεί εδώ.

2 σχόλια:

aKanonisti είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
aKanonisti είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.