Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Live your mythe in Lesvos


Mόνο να διαβάσει κανείς τον πρόλογο στο βιβλίο του Oδυσσέα Eλύτη "O Zωγράφος Θεόφιλος", θα αντιληφθεί γιατί η Λέσβος είναι τόπος μαγείας. Γιατί το νησί αυτό στέκεται αειπάρθενο, σχεδόν όπως βγήκε νεόκοπο από τα χέρια του Πλαστουργού του. Φροντίζει χωρίς να ξέρει κανείς πώς, να αιφνιδιάζει πάντα ευχάριστα τον επισκέπτη του.

Mε τη σπάνια εναλλαγή χρωμάτων, τοπίων, μορφών ζωής, χλωρίδας και πανίδας. Tόποι ξεχασμένοι από την καταιγίδα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, προκαλούν και προσκαλούν. Mας φωνάζουν να γεμίσουμε την ψυχή και τα μάτια μας με την απόλαυση της γνήσιας ομορφιάς. Zητούν ανθρώπους να γνωρίσουν τα χώματά τους. Nα νιώσουν τη μαγεία τους. Nα γευτούν τους χυμούς τους.

Mια στεριά με συναρπαστική γοητεία περιμένει τον επισκέπτη να αφεθεί στην επίδρασή της και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσει. Ένα πράγμα θα αφήσει πίσω του ο επισκέπτης της Λέσβου και αυτό είναι η καρδιά και το μυαλό του. Xαμένα μέσα σε εκπληκτικής ομορφιάς, κόλπους και δάση ελιάς. Aλλά αυτό δεν είναι κακό γιατί η Λέσβος ξέρει να γίνεται ο πλέον ιδανικός διαχειριστής των ονείρων μας.
Ό,τι και να ψάξετε θα το βρείτε. Πνευματικά αναστήματα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, αποτυπώματα πανάρχαια, θεϊκά. Tα πάντα είναι γνήσια, πρωτότυπα, ζωντανά. Θα βρείτε ένα λαό θυμόσοφο που θα δώσει τα πάντα για να σας ευχαριστήσει. Σας καλώ, με λίγα λόγια, σε ένα θαλασσινό κήπο περιτριγυρισμένο από το αναρίθμητο γέλιο του πελάγους.


Πήγα κι εγώ....
Και μαγεύτηκα, και γοητεύτηκα συναρπαστικά.
Και σ'ενα γραφικό χωριουδάκι, γαντζωμένο θαρρείς στο βουνό, σαν το μωρό στην αγκαλιά της μάνας, μπήκα σ'ένα παντοπωλείο να μυρίσω τη ζωή του νησιού. Το μάτι μου έπεσε σ'ένα ξύλινο ράφι. Η γνησιότ
ητα, η πρωτοτυπία και η ζωντάνια έλαμψαν έξαφνα μπροστά στα μάτια του ταξιδευτή. Η φωτογραφία απεικονίζει τη σκέψη.
Η θυμοσοφία σ'όλο της το μεγαλείο.



Η παραπάνω ανάρτηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη φιλενάδα μου. Γελάτε αδέλφια για να τους κάνουμε να λυσσάξουν από απορία.

Λεσβιακός καρσιλαμάς (respect)





15 σχόλια:

aKanonisti είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
νατασσΆκι είπε...

είναι ακόμα έτσι...
:)
(μου "πάτησες" κουμπί, τώρα)
είναι από τα πιο αγαπημένα μου νησιά, μοιάζει σε πολλά με την Κρήτη, και δεν ξέρω πότε θα είναι που θα παρω το αεροπλάνο και θα πάω. Στο τέλος-τέλος, ο Ελύτης συνδέει τη Μυτιλήνη με την Κρήτη -κι εμένα είναι ο αγαπημένος μου ποιητής.

Και ότι και να λες εσύ, εμένα μ' αρέσει η ντοπιολαλιά τους :))))

Καλημέρες :)

Δήμητρα είπε...

Ευχαριστώ πέρασα να πω....
Δεν θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το νησί πιο όμορφα....:P:P

(Και κομμένα τα γέλια....)

aKanonisti είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δήμητρα είπε...

Aκανονιστογειτονοπούλι....Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο νησί...Ένα δάσος κάηκε,αλλά ευτυχώς ξαναφυτεύτηκε...Τώρα για τους ανθρώπους δεν μπορω να πω γτ δεν είμαι αντικειμενική....

Μα γελάει λέμε....

Green_revenger είπε...

Καλά ρε,
η φωτό από κάτω δεν φαίνεται;;;
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Αν δείτε την Νανά πείτε της πως την ψάχνω...
Αχ εσύ Νανά...(έστω και Τσούμα...χριστέ μου τι μπανάλ επίθετο..)

aris είπε...

Αν ρωτήσεις ένα Μυτιληνιό για το νησί θα αρχίσει σε πρώτη φάση τη γκρίνια. Το λάδι δε πάει καλά, το γάλα δεν έχει τιμή, η αγορά δεν τρέχει, ο τουρισμός βάλτωσε... αλλά από την άλλη θα αρχίσει τα παινέματα. Μόνο το νησί. Αλλού είναι χάλια. Μέσα σε αυτή τη χαρμολύπη που θα έλεγε και κανένας νεορθόδοξος φιλόσοφος "τσι για αθρώπ τσι μις πιρνούμι".
Καλό είναι το νησί λοιπόν.... και γραφικό κι η φύση του αντέχει ακόμη. Και τα προβλήματα όλου του υπόλοιπου κόσμου έχουμε. Κι ώρες ώρες αρχίζουμε και κατεβάζουμε καντήλια για όλους και όλα. Αλλά είναι κι αυτός ο πρωινός ήλιος που ανατέλει από καρσί από τα Κιμιντένια που σε κάνει να μη λες... μέρα είναι θα περάσει αλλά ...καλημέρα με όλη τη σημασία της λέξης.

aKanonisti είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δήμητρα είπε...

Μα είναι δυνατόν να νομίζεις οτι ΦΦΦΦΦ=λαβ;;;
Και το ξανάπαμε δεν τρωγομαιιι....

Green_revenger είπε...

Μόνο στο δικό μου δεν έρχεται η Νανά δηλαδή...
Καλέ ρε ρουφιάνες...
θα κάνω άλλο βλογ και θα την βγάλω γκόμενα σε τρεις μέρες
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

aKanonisti είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δήμητρα είπε...

Ξαναδοκίμασε το λέμε....
ΑΑΑ εγω δεν κάνω σεξ γενικά...ουτε με συναίσθημα ουτε με σαντυγι.Γειτόνισσα θα έχουμε πλατωνική σχέση.Το επέβαλλε ο πνευματικός μου

Green_revenger είπε...

Ψέμματα λέει η Δήμητρα.
Εγώ δεν της επέβαλλα τίποτα απολύτως.
Υπογραφή : ο πνευματικός της

Δήμητρα είπε...

Χοοχοχοχοχ
Σιγά μην ερχόμουν για "Εξομολόγηση " στον Παπα Ρούπα νο2...

Τον νουνό μου εννοουσα....

sloboda είπε...

αχ πόσο μου αρέσει η Λέσβος, κάθε καλοκαίρι περνάω εκεί τουλάχιστον 2 βδομάδες,,,εδώ και 4 χρόνια,,,,λατρεία με το νησί σας...και είστε καλοί άνθρωποι...διαφορετικοί με μας εδώ τοΥς Επτανήσιους, ζείτε περισσότερο τη ζωή...και νιώθω ότι δεν σας πολυενδιαφέρει ο τουρισμός...όπως και να χει η λέσβος είναι πανέμορφη κια αγαπημένη