Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Positive Energy


Καλημέρα λουλούδια μου.
Επειδής το καλοκαίριασε κανονικά, κι'επειδής reggae κάπου, σε κάποια γλώσσα, πρέπει να σημαίνει καλοκαίρι, η νταλίκα λύνει τα ράστα της σήμερις.
Μόνο γι'αυτό;
Όχι.
Όποιος λέει Alpha Blondy (1943), εννοεί τον βασιλιά της reggae, μετά τον θάνατο του Βασιλιά της Reggae, τον Bob τον Marley. Όποιος λέει Alpha Blondy, εννοεί την μεταφορά του κέντρου βάρους της reggae μουσικής εκεί που πραγματικά ανήκε. Στην Αφρική, η οποία ανέκαθεν ήταν η μάνα-έμπνευση των rastafari. Απλά πράγματα.
Υπάρχει όμως κι'άλλος λόγος.
6 χρονάκια μετά, ο Alpha Blondy μας δίνει πάλι την χαρά να τον ακούσουμε live. Αυτό θα γίνει στις 3 του Σεπτέμβρη (να περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες να κερνάς), στο Κατράκειο της Νίκαιας.
Όποιος θέλει να δει τι ακριβώς είναι ο Ιβοριανός στο live, ας ανατρέξει στον γιουτούμπι και τα ξαναλέμε.

To Positive Energy που σήμερα σας χαρίζω με την ευκαιρία, είναι το τελευταίο του studio album, το 17ο στη σειρά παρακαλώ. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2015.
Σ'αυτόν τον δίσκο, ο Blondy επιστρέφει στον γαλλικό στίχο (σε αρκετά κομμάτια), παάλληλα με τον αγγλικό και τα Dyula (η διάλεκτος που μιλιέται στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και, φυσικά, στη γενέτειρά του, την Ακτή Ελεφαντοστού).
Πέρα, όμως, από τη γλώσσα, ο στίχος του παραμένει βαθιά πολιτικός, βαθιά στρατευμένος και ανατρεπτικός. Όπως πρέπει να είναι η reggae.
Και, φυσικά, παίζει η μπάντα του, οι Solar System.

Rainbow in the Sky
Freedom
Allah Tano
No Brain, No Headache
Maclacla Macloclo
Madiba m'a dit
Lumière
Séchez vos larmes
N'Téritchê
Ingratitude
 Une petite larme m'a trahi
Querelles inter-minables