Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

La Source des Femmes


Καλημέρα καλά μου παιδιά.
Όσοι έχουν διαβάσει (ακούσει, δει) την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σίγουρα θα βρουν αρκετές ομοιότητες, βλέποντας τούτη δω την καταπληκτική ταινία.
Μόνο που, το La Source des Femmes (ή Πηγή των Γυναικών επί το ελληνικότερο) είναι κατά τι πιο σύγχρονο από τον 4ο πχ αιώνα του Αριστοφάνη.

Το script είναι λυσιστρατικό : μια "ξένη" γυναίκα ξεσηκώνει τις υπόλοιπες ενός απομονωμένου ορεινού χωριού του Μαρόκου (μετά από ένα τραγικό συμβάν), και της πείθει να σταματήσουν να κουβαλούν μόνες τους το νερό από τις πηγε΄ς του βουνού. Για να πείσουν δε τους άντρες, πως πρέπει αυτοί να κάνουν αυτή την εργασία, οι γυναίκες αποφασίζουν απεργία από κάθε συζυγικό καθήκον, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ.
Προσθέστε σ'αυτό τη μαγική φωτογραφία, τα κοντράστ των ξερών τοπίων με τα απίθανα έντονα χρώματα των γυναικών και θα 'χετε μία πανέμορφη ταινία.
Σκηνοθέτης είναι ο ρουμάνος Radu Mihaileanu (1958), πολιτογραφημένος γάλλος εδώ και 30 χρόνια, ο οποίος υπογράφει εδώ την 7η και τελευταία του (μέχρι σήμερα) ταινία του.
Πρωταγωνιστούν οι Leila Bekhti και Hafsia Herzi
Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, στις 21 Μάη 2011, ενώ έκανε πρεμιέρα στις 2 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.

Εκτός από πολύ όμορφη ταινία, έχουμε και ακόμα ομορφότερο soundtrack. Πράγμα ολοένα και πιο σπάνιο, το 'χουμε ξαναπεί.
Το score έχει την υπογραφή ενός σπουδαίου συνθέτη, του γαλλομαροκινού Armand Amar (1953), άγνωστου στους πιο πολλούς (μη μυημένους), αλλά πασίγνωστου στον χώρο του, με πάνω από 45 soundtracks στο ενεργητικό του. Κυρίως για την συνεργασία του με τον "δικό" μας Κώστα Γαβρά (στις μετά το 2002 ταινίες του).
Η μουσική γι'αυτήν την ταινία δεν περιγράφεται. Ακούγεται. Ο Amar μας χαρίζει μια πανδαισία εικόνων, χρησιμοποιώντας τ'αγαπημένα του κρουστά congas, zarb και tabla. Το όλο με συνοδεία αραβικών παραδοσιακών οργάνων, δημιουργούν αυτήν ακριβώς τη μουσική ατμόσφαιρα που θα περιμέναμε.
Γι'αυτό ας ακούσουμε κι ας σωπάσουμε (ή το αντίστροφο)

La Source
Chant Du Loup
Hammam
Ranoucha
Tristesse
Dance Du Voile
Le Vieux Fusil
Le Combat
Le Colporteur
Chez L' Imam
Handra
Leila Et Samir
Le Mur
Les Touristes
Leila Et Sofiane
Naissance 1
La Revolte De Leila
Naissance 2
Rajel Ya Rajel
La Source Des Femmes