Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

White Bird In A Blizzard


Καλημεροβδομάδα εκλογοχτυπημένα μου.
Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάς πριν τις εκλογές και μη σας περιγράψω τι γίνεται. Τα ζείτε κι'εσείς.
Να πω μονάχα, πως αυτές τις εκλογές, πράγματι τις πιο σημαντικές από τη μεταπολίτευση και δώθε, κατάφεραν να τις μεταλλάξουν στις πιο γελοίες, κενές και ανούσιες που, εγώ προσωπικά, έχω βιώσει.
Από την άλλη, μπορεί να φταίω κι'εγώ. Va savoir που λέμε και στο Μέσα Λασίθι.

Χωρίς εμένα λοιπόν, σήμερις, δευτέρα του γιαραμπή, ξαναγυρνάμε στην σαγκά μας "το λαλά του πανιού", με μια ενδιαφέρουσα περσινή ταινιούλα.
Το White Bird In A Blizzard (άσπρο πουλί στην χιονοθύελλα δηλαδής) είναι ένα δραματικό θρίλερ του ανεξάρτητου αμερικάνου σκηνοθέτη Gregg Araki (για όποιον δεν, ας δει το υπεροχότατο Kaboom - 2010). Που στην ουσία είναι περισσότερο μια ιστορία ενηλικίωσης και λιγότερο δράμα ή θρίλερ, αλλά που τέλος πάντων.
Βασίστηκε πάνω στην ομώνυμη νουβέλα της αμερικανίδας συγγραφέα-ποιήτριας Laura Kasischke (1999) και παρακολουθεί την ιστορία μιας δεκαεξάχρονης, της οποίας η μάνα αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογένειά της. Όπως είπα και πιο πάνω, αυτό που τελικά βλέπουμε, είναι η μετάβαση της κόρης από την εφηβική στην ενήλικη ζωή, με λίγο από τη μητρική απουσία, η οποία φαίνεται μόνο στα όνειρα-εφιάλτες της και καθόλου στην υπόλοιπη ζωή.
Πάντως, η ταινία δεν είναι κακή. Και βασικός υπαίτιος γι'αυτό είναι η καταπληκτική ερμηνεία της εξαίσιας μικρούλας ηθοποιού Shailene Woodley η οποία, στα 24 της, έχει προλάβει να αποδείξει πόσο τεράστιο ταλέντο είναι παίζοντας ήδη σε 5 ταινίες. Αν δεν την ξέρετε, δείτε το Divergent και θα καταλάβετε.
Από κοντά πρωταγωνιστούν και οι Eva Green, Shiloh Fernandez και Christopher Meloni
Παρουσιάστηκε στις 20 Γενάρη 2014 στο Φεστιβάλ του Sundance (Utah) και στις οθόνες βγήκε στις 24 του περασμένου Οκτώβρη.

Στα της μουσικής, τα πράγματα είναι άκρως πιο ενδιαφέροντα, κυρίως για όσους αγαπούν την ατμοσφαιρική electronica (όπως η αφεντομουτσουνάρα μου). Το soundtrack είναι μόνο score και μάλιστα γαμάτο score.
Το υπογράφουν ο μεγιστο-τεράστιος Robin Guthrie (ένας από τους ιδρυτές των Cocteau Twins ντε) κι'ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και συνθέτες της αμερικάνικης avant-garde, ο Harold Budd (1936).
Γνωρίζοντας τους παπάδες που κάνουν αμφότεροι εδώ και χρόνια, όλο και κάπου τους περιμέναμε να συνεργαστούν. Μόνο που, παρά τις προσδοκίες μας, δεν συνεργάστηκαν με την στενή έννοια του όρου. Απλά, ο καθένας ανέλαβε ορισμένα "περάσματα" της ταινίας και έγραψε το υπέροχο κατιτίς του. Σ'ένα μόνο κομμάτι (Without A Trace) γινόμαστε μάρτυρες μιας μοναδικής συνεργασίας.
Κι'έτσι όμως μιλάμε για ένα μαγικό soundtrack, από τα καλυτερότερα στο είδος του. Τέλος τα λόγια, πάω να μοιράσω ψηφοδέλτια.

Robin Guthrie - Visions Of Eve
Robin Guthrie - Brock's Theme
Harold Budd - The Radiant Bride
Harold Budd - Curious
Robin Guthrie - Forever Changed
Harold Budd - The Affair
Robin Guthrie - You Know The Combination
 Harold Budd and Robin Guthrie - Without A Trace
Harold Budd - Lament For Eve
Harold Budd - The Drive
Robin Guthrie - I'm Here Kat, I'm Here
Robin Guthrie - White Bird