Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

American Pie


Καλημέρα σουρτούκια μου όμορφα.

Σαν χθες, 15 Γενάρη του 1972, ανέβηκε στο Νο1 του αμερικάνικου chart ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα folk τραγούδια.
Το American Pie του τρισμέγιστου Don McLean

Κι'επειδής, είμαι σχεδόν βέβαιος, πως λίγοι τον ξέρουν περισσότερο απ'αυτό το διαμάντι, είπα σήμερις να σας μιλήσω λίγο γι'αυτόν.

Γεννήθηκε Donald McLean, στα 1945 στο Νιου Γιορκ (New Rochelle για την ακρίβεια).
Πολύ μικρός έτυχε ν'ακούσει έναν δίσκο των The Weavers (μία από τις πολύ σπουδαίες folk μπάντες του Νιου Γιορκ) και, από τότε, λάτρεψε την folk.
Στα 16 του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα  και άρχισε να συχνάζει στα μέρη που μαζευόταν οι folk τραγουδιστές, ένας από τους οποίους, ο Erik Darling (αργότερα μέλος των Weavers), τον ξεχώρισε από τον σωρό.
Ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, στα 1962, ηχογραφεί (μαζί με την τραγουδιάρα Lisa Kindred) τα πρώτα του τραγούδια.
Στα 1963 τελειώνει το λύκειο και γράφεται στο πανεπιστήμιο Villanova, το οποίο θα παρατήσει 6 μήνες μετά, αφού έχει αποφασίσει ν'ακολουθήσει μουσική καριέρα. Στο πανεπιστήμιο θα γνωρίσει και τον αδικοχαμένο Jim Croce.
Στις αρχές του 1964, η γνωριμία του με τον ξακουστό folk μουσικό παραγωγό Harold Leventhal, θα του επιτρέψει να μπει για τα καλά στον χώρο, αφού για 5 χρόνια θα περιοδεύει με διάφορα σχήματα ενώ, παράλληλα, θα πάρει κι'ένα πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων αλλά και θα αρνηθεί μια υποτροφία του Columbia για χάρη της μουσικής.

Το πρώτο του studio album (Tapestry) θα κυκλοφορήσει στα 1969 κατά την διάρκεια των μεγάλων ταραχών στο πανεπιστήμιο του Berkley. Για την ιστορία, πριν βρει δισκογραφική για τον δίσκο του (Mediarts), είχε φάει πόρτα 72 φορές από τις διάφορες δισκογραφικές. Ο δίσκος ήταν καλός, ψάρεψε καλές κριτικές από τους γνώστες της folk, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε από τους υπόλοιπους.

Το μεγάλο μπαμ έρχεται με την εξαγορά της Mediarts από United Artists Records, η οποία τον σπρώχνει να ηχογραφήσει ένα δεύτερο album (American Pie - 1971), το οποίο και θα γίνει το magnus opus του McLean, η καλύτερη δουλειά του.
Μέσα σ'αυτό το album βρίσκουμε τα δύο καλύτερα (μέχρι σήμερα) τραγούδια του, το ομώνυμο (γραμμένο για τους αδικοχαμένους σε αεροπορικό δυστύχημα -στα 1959- Buddy Holly, Gene Vincent και Big Bopper) και το Vincent , ένα τραγούδι για τον ζωγράφο Vincent van Gogh.
Ο δίσκος αυτός άνοιξε, στην ουσία, όλες τις πόρτες στον McLean. Μόνο που, κατά έναν περίεργο τρόπο, κι'ενώ περιόδευσε σ'όλο τον κόσμο, η συνέχεια ήταν απογοητευτική.
Πράγματι, μπορεί να ηχογράφησε άλλα τουλάχιστον 15 studio albums, κανένα όμως δεν έφτασε σε ποιότητα το American Pie.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε, πως πολλοί "πρωτοκλασσάτοι" έκαναν επιτυχίες τραγούδια δικά του, όπως οι Elvis Presley, Perry Como και άλλοι.

Τι τα θέτε όμως;
Χτυπήθηκε από την κατάρα του smash hit και δεν ανένηψε ποτές. Έχει συμβεί και σε άλλους πολλούς.
Πάμε ν'ακούσουμε;

Castles In The Air
Winterwood
Sister Fatima
The Birthday Song
La La I Love You
Crossroads
Fools Paradise
Mountains Of Mourne
American Pie
Dreidel
Everyday
Empty Chairs
Wonderful Baby
Vincent