Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Once


Καθυστερημένος καλημερομήνας αγαπημένοι.
Ένεκα του ότι χθες, νο τάιμ για νταλικόφωνο.

Οπότε, είπα σήμερις να σας αποζημιώσω μ'άλλο ένα αγαπημένο soundtrack, από την σαγκά "λίγοι το ξέρουν, πολλοί θα το αγαπήσουν". Με υποκεφάλαιο "ταινία αστέρι, μουσική τεφαρίκι".
Και με μία όμορφη ιδιαιτερότητα, σπανιότατη στο είδος : οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι και οι συνθέτες της μουσικής.
Να τα πάρουμε από την αρχή.

To Once είναι μία μουσική ιρλανδέζικη ταινία, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον John Carney, ιρλανδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, γνωστό για την προτίμησή του στα χαμηλού budjet ανεξάρτητα έργα. Ντεμπούτο στις αίθουσες έκανε στις 20 Γενάρη του 2007.
Η ιστορία εξελίσσεται στο Δουβλίνο, όπου ένας πλανόδιος μουσικός (ο Guy - Glen Hansard) συναντάει μία τσέχα πρόσφυγα (Girl - Marketa Irglova), η οποία παίζει κι'αυτή πιάνο. Μιλάνε, φλερτάρουν, της επισκευάζει την ηλεκτρική σκούπα και καταλήγουν να γράφουν τραγούδια μαζί. Η Girl έχει έναν σύζυγο στην Τσεχία, ενώ τον Guy τον παράτησε η κοπελιά του φεύγοντας στο Λονδίνο.
Παρότι δεν δέχεται να κοιμηθεί μαζί του, η Girl προτρέπει τον Guy να πάρουν ένα τραπεζικό δάνειο, να φιάξουν μια μπάντα με άλλους πλανόδιους μουσικούς και να μπουν σε studio να ηχογραφήσουν ένα demo. Εκεί, ο μηχανικός ήχου προτείνει στον Guy να πάει στο Λονδίνο να δοκιμάσει την τύχη του. Αυτός, με τη σειρά του, προτείνει στην Girl να τον ακολουθήσει, όμως αυτή του ανακοινώνει πως ο σύζυγός της έρχεται από την Τσεχία να μείνει μαζί της. Δέχεται όμως να περάσει το τελευταίο βράδυ μαζί του, φεύγοντας όμως νωρίς το πρωί, χωρίς να χαιρετηθούν. Πριν φύγει για Λονδίνο, ο Guy της αγοράζει ένα πιάνο και της το στέλνει στο σπίτι.
Στο Λονδίνο τα ξαναβρίσκει με την κοπελιά του, ενώ η Girl ξαναβρίσκεται με τον άντρα της.

Αν η ιστορία σας φάνηκε πεζή, έχετε άδικο. Βρείτε το και δείτε το και θα με θυμηθείτε.

Η μουσική της ταινίας είναι απλά υπέροχη. Πούρα folk, απέριττη και μαγική.
Ο Hansard είναι ένας πολύ καλός ιρλανδός μουσικός, μέλος των The Frames, αλλά και του folk-rock ντουέτο The Swell Season. Το τραγούδι Falling Slowly (του soundtrack) κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το 2007. Και όχι άδικα.
Η Irglova  είναι μια τσέχα τραγουδίστρια, η οποία γνώρισε τον Hansard στα 13 της, όταν ο πατέρας της διοργάνωσε ένα φεστιβάλ folk μουσικής στην Τσεχία και κάλεσε τους The Frames. Ήρθε μαζί του στην Ιρλανδία και έφτιαξαν το folk ντουέτο The Swell Season.
Έζησαν σαν ζευγάρι μέχρι τα 2009.

Soundtrack για όσους αγαπούν την πραγματική μουσική.


Falling Slowly
If You Want Me
Broken Hearted Hoover Fixer Su
When Your Mind's Made Up
Lies
Gold
The Hill
Fallen From The Sky
Leave
Trying To Pull Myself Away
All The Way Down
Once
Say It To Me Now
And The Healing Has Begun
Into The Mystic