Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Il Postino



Καλημεροβδομάδα λουλούδια μου.

Λέω να καθιερώσω τις Δευτέρες για να ακούμε soundtracks. Φυσικά μπορεί και να μην τηρηθεί, αλλά τι πιο όμορφο από κάτι που δεν τηρείται;
Όπως και να 'χει, ας το δοκιμάσουμε και βλέπουμε.

Σήμερις μεγάλη ταινία κι'ακόμα μεγαλύτερο soundtrack.

Το Il Postino ( ή Il Postino : The Postman για να ξεχωρίζει από το The Postman του Kevin Costner - 1997) είναι μια ιταλική ταινιάρα, που σκηνοθετήθηκε από τον εγγλέζο Michael Radford και που πρωταγωνιστεί ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους ηθοποιούς, ο Philippe Noiret. Δίπλα του, οι Massimo Troisi και Maria Grazia Cucinotta.

Περιγράφει τον έρωτα ενός νεαρού ιταλού ψαρά με μία πιτσιρίκα απ'το χωριό του, σ'ένα μικρό ιταλικό νησάκι. Μόνο που αυτό το νησάκι είναι τόπος εξορίας για τον μεγάλο χιλιανό ποιητή Pablo Neruda, στον οποίον ο ψαράς μας, για να βγάλει παραπανίσιο μεροκάματο, κάνει τον ταχυδρόμο.
Το όλο γεμίζει ποίηση, έρωτες και θάνατο, μιας και ο ψαράς μας πεθαίνει από επίθεση μπάτσων, σε μία συγκέντρωση κομμουνιστών στη Νάπολη, ενώ ο Neruda έχει επιστρέψει στη Χιλή και η γυναίκα του έχει γεννήσει τον Pablito.
Δεν θα σας το διηγηθώ όλο, μιας και είμαι βέβαιος πως το έχετε δει.
Θα ας πω μόνο, πως πρόκειται για μία πολύ ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος Ardiente Pacienza (1985) του χιλιανού συγγραφέα Antonio Skarmeta. Τόσο ελεύθερη, ώστε, ενώ το βιβλίο αναφέρεται στον τόπο κατοικίας του Neruda (στην Isla Negra) στη Χιλή του 1970, η ταινία μιλάει για ιταλικό νησάκι της δεκαετίας του 1950.

Πρωτοπαίχτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας την 1η Σεπτέμβρη 1994, ενώ έκανε πρεμιέρα στις ιταλικές αίθουσες  στις 22 του ίδιου μήνα.
Να πούμε τέλος, πως για να μπορέσει να τελειώσει τα γυρίσματα, ο Massimo Troisi αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή, μιας και πέθανε 2 μήνες πριν την πρεμιέρα της, στις 4 Ιούνη του 1994.

Παρότι προτεινόμενο για 5 Όσκαρ, το φιλμ κέρδισε μόνο ένα : αυτό της καλύτερης μουσικής.
Μιας υπέροχης μουσικής, την οποίαν υπογράφει ο πολύ μεγάλος ιταλο-αργεντίνος συνθέτης Luis Bacalov. Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες soundtracks όλων των εποχών.
Παράλληλα με την καταπληκτική μουσική, στο "πρώτο μέρος" του soundtrack ποιήματα του Pablo Neruda απαγέλλουν μερικοί πάρα πολλοί μεγάλοι. Διαβάστε παρακάτω την tracklist και θα καταλάβετε.
Αυτά και καλή μας βδομάδα

Il Postino - Theme
Sting - Morning
Miranda Richardson - Poetry
Wesley Snipes - Leaning Into The Afternoons
Julia Roberts - Poor Fellows
Ralph Fiennes - Ode To The Sea
Ethan Hawke - Fable Of The Mermaid And The Drunks
Rufus Sewell - Ode To A Beautiful Nude
Glenn Close - I Like You To Be Still
Samuel L. Jackson - Walking Around
Andy Garcia - Tonight I Can Write
Willem Dafoe - Adonic Angela
Madonna - If You Forget Me
Vincent Perez - Integrations
Andy Garcia / Julia Roberts - And Now You Are Mine
The Postman (titles)
Bicycle
Carlos Gardel - Madreselva
The Postman Lullaby
Beatrice
Metaphors
Loved By Women
The Postman (trio version)
Sound Of The Island
The Postman's Dreams
Pablito
Milonga Del Poeta
Madreselva (instrumental)
 The Postman Poet
The Postman (Harpsichord and String version)
The Postman (Guitar and Bandoneon version)