Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

The Paris Session


Καλημέρα κουλτουράκια μου.

Με αφορμή μια φιλενάς που μου το θύμισε, το νταλικόφωνο σήμερα θα σας χαρίσει έναν πολύ σπάνιο δίσκο.
Και λόγω ομορφιάς και λόγω μεγάλης δυσκολίας εξεύρεσής του.

Για όσους δεν τους ξέρετε, οι The Art Ensemble Of Chicago θεωρούνται σαν τη μπάντα με την μεγαλύτερη επιρροή στα jazz fusion σχήματα την εποχή των late '60s και 70s.
Επίσης, και είναι εξ'ίσου σημαντικό, είναι η πρώτη μπάντα που εξερεύνησε τις συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές  jazz μπάντες, εισάγοντας ευρωπαϊκά αλλά και αφρικάνικα στοιχεία στη μουσική της.
Τέλος, αλλά επίσης πρωτοποριακό, πρώτοι αυτοί έκαναν πράξη το fusion, αφού πρώτοι αυτοί ανακάτεψαν την jazz με στοιχεία από την πρώϊμη ιστορία της αλλά και την "προϊστορία" της, από τα εκκλησιαστικά έως τα bawdy houses του 19ου αιώνα δηλαδή.

Η νταλίκα ετοιμάζει μεγάλο αφιέρωμα στους Art Ensemble Of Chicago, το πιθανότερο σε τρία κομμάτια.
Σήμερα όμως σας χαρίζει έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους της μπάντας.
Το Paris Session
Πρόκειται για μία δουλειά που ηχογραφήθηκε στα studio της Polydor στο Παρίσι στα 1968 και κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 1969.
Να πούμε εδώ, πως το Παρίσι ήταν αγαπημένος προορισμός τους, αφού τον επισκέτηκαν πάμπολλες φορές, και για συναυλίες και για ηχογραφήσεις.
Να πούμε επίσης πως, μετά από αρκετά χρόνια, κυκλοφόρησαν τρεις διαφορετικές εκδοχές του δίσκου (με τελευταία αυτήν του 2002), αλλά πως σήμερα θα τους ακούσετε από το αυθεντικό βινύλιο του 1969.
Να δώσουμε, τέλος, το lineup αυτής της ιστορικής ηχογράφησης και μετά ν'απολαύσουμε jazz σε πολύ μεγάλες στιγμές της.
Roscoe Mitchell (κλαρινέτο, φλάουτο, σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), Joseph Jarman (πιάνο, κιθάρα, όμποε, σοπράνο και τενορ σαξόφωνο), Malachi Favors (μπάντζο, μπάσο), Lester Bowie (κρουστά, τρομπέτα) και Famoudou Don Moye (ντραμς).
Στα φωνητικά συναντάμε την μεγάλη Κυρία Fontella Bass (1940-2012), η οποία συμμετέχει και λίγο στο πιάνο.

Theme De Voyo
Theme De Celine
Variations Sur Un Theme De Monteverdi (I, II, III)
Theme De L' Amour Universel
Proverbes (I, II, III)
Theme Libre
People In Sorrow