Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

The Last Of The Mohicans


Καλημεροβδομάδα καλά μου παιδιά.

Μπαίνουμε και στην τελευταία βδομάδα του "καυτού" Σεπτέμβρη, κι'αφού δεν έγινε η επανάσταση (και η ομαλότητα συνεχίζει ακάθεκτη), η νταλίκα λέει ν'ασχοληθεί με το αγαπημένο της θέμα, τα soundtracks.
Για την ακρίβεια, τα instrumental soundtracks και, πιο συγκεκριμένα, την κατηγορία "ταινία νερουλή-μουσική φοβερή".

Όποιος είχε την τύχη να δει το The Last Of The Mohicans του George B. Seitz (1936), θα καταλάβει τι εννοώ. Όποιος δε έχει διαβάσει και το ομώνυμο βιβλίο του James Fenimore Cooper (1826), ακόμα καλύτερα.
Γιατί αυτή η ταινία, βασίζεται μεν (αόριστα) πάνω στο βιβλίο, αλλά, στην ουσία, αντιγράφει (άτυχα) την ταινία του '36.
Σκηνοθετήθηκε από τον Michael Mann και βγήκε στις αίθουσες στις 25 Σεπτέμβρη του 1992. Πρωταγωνιστεί ο Daniel Day-Lewis και, μαζί του, οι Madeleine Stowe και Jodhi May.
Η ιστορία διαδραματίζεται στα 1757, κατά την διάρκεια του Γαλλο-Ινδιάνικου πολέμου (1754-1763) που, για όποιον δεν ξέρει, είναι στην ουσία η αμερικάνικη φάση του Επταετούς Πολέμου, πόλεμος ο οποίος επεκτάθηκε σε όλες τις ηπείρους.
Το σενάριο είναι λίγο-πολύ γνωστό. Οπότε, δεν επεκτείνομαι.

Οπότε, ας ασχοληθούμε με τη μουσική.
Η οποία, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μία από τις καλύτερες που έχω ακούσει σε ταινία.
Υπάρχουν όμως κάποια ντεσουδάκια, που ευχαρίστως να μοιραστώ μαζί σας.
Στα credits εμφανίζονται ως συν-δημιουργοί οι Trevor Jones (μέγιστος νοτιο-αφρικανός συνθέτης) και Randy Endelman. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή, μάλλον είναι, αλλά εν μέρει.
Πράγματι, στην αρχή, ο Mann ζήτησε από τον Jones να γράψει τη μουσική για την ταινία, αλλά ήθελε ηλεκτρονική μουσική βασισμένη σε synthesizers. Όπερ και εγένετο.
Στην πορεία όμως, ο σκηνοθέτης κατάλαβε, πως σ'ένα τέτοιο έπος δεν ταιριάζει η ηλεκτρονική. Οπότε, ζήτησε από τον συνθέτη να ξαναγράψει (από την αρχή) ένα music score κλασσικής μουσικής.
Δέκα μέρες πριν το επίσημο μονταζ, ο Jones είχε προλάβει να το κάνει, εκτός από 3 μικρές σκηνές.
Αυτές ανέλαβε να γράψει ο Endelman και να συμπεριλάβει, έτσι, και το δικό του όνομα σ'αυτό το μαγικό soundtrack.
Παρά την "προχειρότητα" της ηχογράφησης (για να προλάβουν τις ημερομηνίες), το soundtrack προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης μουσικής, αλλά τελικά κέρδισε αυτό της καλύτερης ηχητικής μίξης.
Λόγω ακριβώς αυτής της "προχειρότητας", η μουσικάρα αυτή ξανα-μιξαρίστηκε στα 2000 και κυκλοφόρησε με τα κομμάτια των δύο συνθετών ξεχωριστά και χωρίς το τελικό κομμάτι I Will Find You, που ερμηνεύουν οι Clannad, μια εξαιρετική ιρλανδέζικη μπάντα.
Εμείς, φυσικά, θ'ακούσουμε το πρωτότυπο, πριν σας πω, ότι το Main Title βασίστηκε πάνω στο εξαιρετικό The Gael του σκωτσέζου Dougie McLean.

Στην Μαρία που μου το θύμισε

Main Title
Elk Hunt
The Kiss
The Glade Part. II
Fort Battle
Promentory
Munro's Office / Stockade
Massacre / Canoes
Top Of The World
The Courier
Cora
River Walk And Discovery
Parlay
The British Arrival
Pieces Of A Story
I Will Find You