Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Invitation to Illumination (Montreux 2011)

Καλημέρα σας.

Όταν έχεις στα χέρια σου έναν τέτοιο δίσκο, τα πολλά λόγια είναι (πραγματικά) φτώχεια.
Μιλάμε για την πρώτη (και μοναδική) συνεύρεση πάνω στη σκηνή δύο ιερών τεράτων. Δύο από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες που γεννήθηκαν σ'αυτή την μεριά του γαλαξία, δύο μουσικών τεραστίου μεγέθους.
Δύο καλών φίλων. Πολύ καλών φίλων, σε μία φιλία που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια.
Δύο τακτικών επισκεπτών του διάσημου φεστιβάλ του Montreux που, όμως, δεν το είχε φέρει ο γιαραμπής να συνλειτουργήσουν. Γιατί γι'αυτό πρόκειται λατρείες μου : για κατανυκτική μουσική λειτουργία από δύο αρχιερείς.

Μερικές πληροφορίες στα γρήγορα.
Οι Carlos Santana και John McLaughlin έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές, αρχής γενομένης από το αναπανάληπτο Love Devotion Surrender στα 1973. Άλλωστε, ο McLaughlin είναι αυτός που μύησε τον Santana στην jazz fusion, που τον προέτρεψε ν'ανακατέψει την latin rock με την jazz.
Την 1η Ιουλίου του 2011, οι διοργανωτές του Montreux κατάφεραν κάτι που μέχρι σήμερα έμοιαζε ακατόρθωτο : να προσφέρουν στον κόσμο, 38 ολόκληρα χρόνια μετά, αυτή την συνεύρεση.
Δύο χρόνια μετά, στις 20 Αυγούστου φέτος, κυκλοφορεί το Invitation To Illumination
Ένας δίσκος δίωρης διάρκειας. Δύο ώρες μαγείας.
Live όλα τα διαμάντια του Love Devotion Surrender, συν αγαπημένα διαμάντια των δύο.
Ανεκτίμητη αξία.

Μην πούμε άλλα. Πάμε ν'ακούσουμε ένα μεγάλο μέρος του, αφού πρώτα σας δώσω και την μπάντα που συμμετείχε σ'αυτή την ιστορική συναυλία : Cindy Blackman Santana (ντραμς), Dennis Chambers (ντραμς), David K. Mathews (keyboards), Tommy Anthony (κιθάρα), Raul Rekow (κόνγκα και κρουστά), Etienne M'Bappe (μπάσο), Benny Rietveld (μπάσο) και οι Tony Lindsay και Andy Vargas (φωνητικά).

Echoes Of Angels/Intro
The Life Divine
Right Off
Vuelta Abajo
Lotus Land op.47 No1
Black Satin
A Love Supreme
The Creator Has A Master Plan
Naima