Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Put It Right Here (or Keep It Out Of there)


Καλημεροβδομάδα λατρείες μου.

Διάλεξα να ξεκινήσω τη βδομάδα μας μ'ένα αφιέρωμα που ετοίμαζα καιρό τώρα και που πολύ με δυσκόλεψε αφού.
Και με δυσκόλεψε (αφού), γιατί οι ηχογραφήσεις τούτης δω της Κυρίας έχουν μιαν ιδιαιτερότητα. Είτε υπάρχουν από τα αυθεντικά 45ρια, είτε από κάποια (post mortem) remastered κυκλοφορίες.
Και, ναι μεν οι αυθεντικές ηχογραφήσεις έχουν πάντα πολύ μεγαλύτερη αξία, αλλά τα remastered έχουν καλύτερη ποιότητα. Σε ότι δε αφορά την συγκεκριμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυθεντικές ηχογραφήσεις με γραμμόφωνα αλλοίωναν δραματικά την υπέροχη φωνή της.
Remastered λοιπόν it will be.
Ναι, αλλά ποιά ακριβώς; Η αλήθεια είναι πως, από τα 70s και δώθε, κυκλοφόρησαν μπόλικες συλλογές της (compilations), αλλά καμία δεν ήταν πλήρης, με όλες δηλαδής τις ηχογραφήσεις της από την "χρυσή περίοδο" 1920-1930.
Μέχρις που η Columbia, στα 1996, αποτόλμησε το απόλυτο εγχείρημα : την πλήρη συλλογή των ηχογραφήσεών της (1920-1930), σε 5 διπλά cds. Τις οποίες ηχογραφήσεις όμως τις άφησε "φυσικές", βελτιώνοντας απλά την ποιότητα, μ'ένα απλό re-filtring. Μαγεία. Αυθεντικές ηχογραφήσεις με καλύτερο ήχο : η χαρά του συλλέκτη.

Μιλάω φυσικά για την Κυρία Bessie Smith
Τηn αδιαμφισβήτητη Αυτοκράτειρα της blues (Empress Of The Blues), την μεγαλύτερη blues ερμηνεύτρια της εποχής της και, στα σίγουρα, μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.
Δεν με πιστεύετε; Ανατρέξτε σε δηλώσεις των μεγαλύτερων της blues (αλλά και της jazz), να μάθετε.
Όλοι (μα όλοι) την αναφέρουν σαν μία από τις πρώτες και σπουδαιότερες επιρροές τους. Κυρίως οι γυναίκες.

Παρότι αλλού γράφονται άλλα, η Smith γεννήθηκε στα 1894 στην Chattanooga του Tennessee. Όπως οι περισσότερες, έτσι κι'αυτή, έμαθε τα gospel και τα blues στην εκκλησία της κοινότητάς της, αφού ο πατέρας της ήταν αγρότης και part time ιερέας.
Από μικρούλα, και για να φέρνει στο σπίτι λίγα λεφτά, ξεκίνησε (μαζί με τον αδελφό της, που τη συνόδευε με μια κιθάρα) να παίζει στους δρόμους. Τραγούδι αλλά και χορό.
Στα 1904, ο μεγάλος της αδελφός φεύγει από το σπίτι, ακολουθώντας έναν περιοδεύοντα θίασο. Παρότι ήθελε μαζί του και την Bessie, δεν της το λέει, επειδή την θεωρούσε ακόμα παιδί. Στα 1912 όμως, επιστρέφει στην πόλη του και πείθει τους managers του να δοκιμάσουν την αδελφή του. Προσελήφθη αμέσως, αλλά το περίεργο είναι πως την πήραν σαν χορεύτρια και όχι σαν τραγουδίστρια, αφού υπήρχε ήδη μία. Γρήγορα όμως ανακαλύπτεται η φωνή της, τόσο μέσα στον θίασο, όσο και στα διάφορα μέρη, όπου η Smith τραγουδάει solo.
Στα 1920 την ανακαλύπτουν οι scouters της Columbia και την πείθουν να υπογράψει συμβόλαιο. Και πέτυχαν διάνα, αφού, μέσα σε 10 χρόνια, θα γίνει η πιο πετυχημένη τραγουδίστριά τους.
Για έναν περίεργο λόγο όμως, η πρώτη της κανονική ηχογράφηση θα γίνει στα 1923 και, συγκεκριμένα, στις 15 Φλεβάρη, με τα Down Hearted Blues και Gulf Coast Blues, τα οποία κάνουν πάταγο.
Η επιτυχία είναι άμεση και θα συνεχιστεί για μια ολόκληρη δεκαετία. Μέσα σ'αυτήν, η Smith θα ηχογραφήσει περισσότερα από 150 singles, θα εμφανιστεί σε αμέτρητα μέρη, θα γευτεί κάθε απαγορευμένο καρπό και θα βγάλει τη φήμη της beautiful bitch.
Στις 26 Σεπτέμβρη 1937, στο πικ της δόξας της, η Smith ταξιδεύει με έναν από τους εραστές της με το αυτοκίνητο, όταν ένα άλλο αυτοκίνητο πέφτει μετωπικά πάνω τους. Η Smith τραυματίζεται πολύ άσχημα, μεταφέρεται (με μεγάλη καθυστέρηση) στο νοσοκομείο, χάνει το ένα της πόδι και πεθαίνει τελικά, 10 ώρες μετά, χωρίς να έχει ανακτήσει τις αισθήσεις της.
Άδοξο τέλος για μια μεγάλη δόξα.

Το να σας πω ότι η νταλίκα λατρεύει Bessie Smith είναι μάλλον περιττό.
Την θεωρώ την μεγαλύτερη blues ερμηνεύτρια όλων των εποχών, των θαλασσών και των ηπείρων.
Είναι αυτή, πάνω στην οποία χτίστηκε η γυναικεία blues φωνή. Έτσι απλά και υποκειμενικά.
Και για να καταλάβετε τι εννοώ, σήμερα, στο πρώτο μέρος του αφιερώματος (θ'ακολουθήσει και δεύτερο, ίσως και τρίτο), σας χαρίζω μία ωρίτσα της.
Είπα καλή βδομάδα;
Είπα.

Standin' In the Rain Blues
Do your Duty
Golden Rule Blues
Empty Bed Blues (part.1)
Empty Bed Blues (part.2)
Aggravatin' Papa
Baby Won't You Please Come Home
Beale Street Mama
Down Hearted Blues
Lonesome Desert Blues
Oh Daddy Blues
Put It Right Here (or Keep It Out There)
Red Mountain blues
Them (Has Been) Blues
What's The Matter Now ?
Yes Indeed He Do !
Need A Little Sugar In My Bowl
Spider Man Blues
Gulf Coast Blues