Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Soul Meeting


Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά καλημέρα σας.
Σήμερις η νταλίκα ασχολείται μ'έναν θρύλο.
Κι'όταν λέμε θρύλο, εννοούμε έναν από τους 3-4 πατέρες της soul και RnB μουσικής. Τον περισσότερο άγνωστο, αλλά, σίγουρα, εξίσου καλό. Αν όχι καλύτερο.
Τον Solomon Burke. Ή, αλλιώς, τον "King of Rock'n'Soul", "Bishop of Soul" ή "Muhammad Ali of Soul".
Διαλέξτε και πάρτε.
Έναν τεράστιο καλλιτέχνη που, μαζί με τους Otis Redding, James Brown και Wilson Pickett, αποτελούν το απόλυτο Πάνθεον της soul, όπως τη μάθαμε και την αγαπήσαμε. Κι'ας έμεινε λίγο στην σκιά τους.

Γεννήθηκε James Solomon McDonald, στα 1940 (στην Φιλαδέλφεια) από άγνωστο πατέρα και μάνα νοσοκόμα και δασκάλα. Όταν ήταν 9, η μάνα του παντρεύτηκε τον Vincent Burke, ο οποίος αναγνώρισε τον Solomon και του 'δωσε τ'όνομά του.
Η γιαγιά του, μέλος μιας από τις αναρίθμητες εκκλησίες που φυτρώνουν στην αμερική σαν μανιτάρια, είχε ιδρύσει δικό της ναό, το Solomon Temple, μέσα στον οποίον ο Burke έμαθε όλα τα είδη μουσικής : από gospel μέχρι blues. Από τα δε 7 του χρόνια, η μουρλογιαγιά του τον είχει χειροτονίσει και "επίσκοπο" (bishop) του ναού και, μάλιστα, τον έβαζε να κάνει και το κήρυγμα στο εκκλησίασμα. Μουσικά και όχι. Και ο πιτσιρικάς ήταν τόσο καλός που, σύντομα, έγινε γνωστός μα το παρατσούκλι "Boy Wonder Preacher" (κήρυκας παιδί-θαύμα). Παράλληλα δούλευε για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα.
Στα 14 του, μαζί με φίλους, έφκιασε τους Gospel Cavaliers, μια μπάντα με την οποία τραγουδούσαν σε εκκλησίες. Σε μία απ'αυτές, ο Burke γνώρισε έναν διάσημο dj της εποχής (Kae -Loudmouth- Williams), που θέλησε να τους υπογράψει συμβόλαιο. Δεν πρόλαβαν όμως, γιατί διάλυσαν.
Τον επόμενο χρόνο, στα 15 του δηλαδή, σόλο πια, ο Burke κερδίζει το πρώτο βραβείο σ'έναν μουσικό διαγωνισμό μιας εκκλησίας, πράγμα που τον βάζει στο στόχαστρο αρκετών δισκογραφικών.

Τελικά, υπογράφει με την Apollo Records, η οποία έψαχνε να καλύψει το κενό της αποχώρησης του Mahalia Jackson. Μένει εκεί δύο χρόνια, ηχογραφεί 9 singles και το πρώτο του studio album (Solomon Burke - 1962) πριν φύγει, έπειτα από τσακωμό με τον Williams για τα φράγκα.
Έχοντας πια αποκτήσει φήμη, υπογράφει στο hot-label της εποχής, την Atlantic Records.
Εκεί ηχογραφεί αναρίθμητα singles και 6 studio albums, μέχρι που, στα 1969, μετακομίζει στην Bell Records, εκεί δηλαδή που θα κάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
Μέχρι τα 2002, όταν και θα ηχογραφήσει το τελευταίο του studio album (Don't Give Up On Me), ο Burke μας χάρισε 38 προσωπικούς δίσκους και πάνω από 10 compilations, με πωλήσεις πάνω από 17 εκατομμύρια.
Στα 2008, το Rolling Stone, τον τοποθέτησε στην #89 των 100 Μεγαλύτερων Τραγουδιστών όλων των εποχών.

Παράλληλα με την αγάπη του για τη μουσική, ο Burke λάτρευε το καλό φαγητό. Τόσο, ώστε έγινε ένας από τους πλέον υπέρβαρους τραγουδιστές. Τόσο, ώστε αυτό κλόνισε σιγά-σιγά την υγεία του, με αποτέλεσμα, από τα 2006 να κινείται με αναπηρικό καροτσάκι.
Η παχυσαρκία του ήταν που τον σκότωσε, στις 10 Οκτώβρη 2010, στο Άμστερνταμ, δύο μέρες πριν ανέβει στη σκηνή για μια συναυλία με τους De Dijk, μια ολλανδική rock μπάντα.
Ήταν μόλις 60 χρονών.

Για όσους αγαπούν, αλλά και γι'αυτούς που θέλουν να τον ανακαλύψουν, η νταλίκα χαρίζει παρακάτω τα καλύτερά του. Επιλογή αυστηρά προσωπική (μπλα μπλα μπλα)

What'd I Say
Proud Mary
Just Out Of My Reach (of my two open arms)
Can't Nobody Love You
 Got To Get You Off My Mind
Take Me (just as i am)
If You Need Me
Tonight's The Night
Everybody Needs Somebody To Love
Soul Meeting
Cry To Me
Down In the Valley
The Price
I Wish I Knew (how it would feel to be free)
Maggie's Farm
Since I Met You Baby
Someone Is Watching
Stupidity