Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Sings Beatles and Dylan (R.I.P. Richie)


Καλημέρες μας.
Όσο περνάει ο καιρός, εμείς συνεχίζουμε ν'αποχαιρετάμε μεγάλους.

Μας άφησε χθες, στα 72 του χρόνια, ο Richie Havens (κατά κόσμον Richie Pierce) από καρδιακή προσβολή. Ένα χρόνο πριν, τον Μάρτη του 2012, είχε ανακοινώσει πως σταματάει οριστικά τις περιοδείες, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Θα τον θυμόμαστε σαν έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές και κιθαρίστες της folk, αλλά και σαν μία μεγάλη μορφή της funk, στην πούρα μορφή της.
Θα τον θυμόμαστε επίσης για κείνη την ανεπανάληπτη τρίωρη παρουσία του7 στο φεστιβάλ του Woodstock, όπου, καθήλωσε χιλιάδες κόσμο αυτοσχεδιάζοντας το θρυλικό πια Freedom, πάνω στη μελωδία του Motherless Child.
Για όποιον δεν το ξέρει, στο Woodstock, ο Havens ήταν ο πρώτος που βγήκε να τραγουδήσει την πρώτη κι'όλας μέρα. Λόγω όμως της τρελής βροχής, οι περισσότεροι καλλιτέχνες είχαν αργήσει να έρθουν. Οπότε του ζητήθηκε να κάτσει πάνω στη σκηνή όσο περισσότερο μπορούσε. Και το έκανε. Και όταν πια του 'χαν σωθεί τα τραγούδια, αυτοσχεδίασε αυτό που σας είπα παραπάνω.

Η νταλίκα έχει ασχοληθεί με τον Havens και τα τραγούδια του.
Οπότε, σήμερα, για το R.I.P. του, σας χαρίζει έναν πανέμορφο δίσκο του. Απ'αυτούς που δεν πολυπαίχτηκαν και που δεν είναι γνωστοί στους πολλούς.
Το Sings Beatles and Dylan είναι ένας δίσκος που κυκλοφόρησε στα 1987 και, όπως το λέει ο τίτλος, πρόκειται για διασκευές σπουδαίων κομματιών των Beatles και του Bob Dylan.
Είναι από την "δεύτερη περίοδό" του, πολλά όμως απ'αυτά τα είχε ήδη τραγουδήσει παλαιότερα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του έχει και ο manager του Bob Dylan, o Albert Grossman, ο οποίος τον ξεχώρισε, στα 1967, και τον έβαλε να υπογράψει σε νέα δισκογραφική, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την επιτυχία.

Αυτά τα λίγα.

Here Comes The Sun
It Not For You
Lay Lady Lay
In My Life
Strawberry Fields For Ever
All Along The Watchtower
Imagine
My Sweet Lord
It's All Over Now Baby Blue
Eleanor Rigby
Just Like A Woman
The Long And Winding Road
Let It Be
Licence To Kill
The Times They Are A-Changin'
Working Class Hero