Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Χωρίς Περιδέραιο



Καλημερούδια λατρεμένα μου ηλεκτρόνια.
Συνέχεια στη σαγκά μας "πιονέροι της ελληνικής electronica σκηνής", σήμερα θέλω να σας μιλήσω για έναν θρύλο.
Μια θρυλική μπάντα για την ακρίβεια. Για να μαθαίνουν οι νέοπες και ν'αναπολούν οι πάλιουρες.

Οι Χωρίς Περιδέραιο θεωρούνται αναμφισβήτητα από τους πρώτους σκαπανείς της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής. Ίσως μάλιστα οι καλύτεροι. Τουλάχιστον για πολλούς. Για μένα όχι, αλλά αυτό αφενός δεν λέει και πολλά και αφετέρου τους γουστάρω κάργα.
Η αλήθεια είναι πως εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν σαν κομήτες. Η αλήθεια είναι πως η ψωροκώσταινα δεν ήταν ούτε έτοιμη ούτε μουσικά καταρτισμένη (εκείνη την εποχή) για ν'αντέξει (και να εκτιμήσει) τέτοια σχήματα. Η αλήθεια είναι πως ήρθαν και έφυγαν αφανείς για τους πολλούς.

Ξεκίνησαν στα 1983, παίζοντας ένα κάποιο electro-punk, αφού πρόσθεταν στο περίεργο new wave τους πολύ γρήγορες συνθέσεις και πολύ ανατρεπτικούς στίχους.
Το lineup ήταν οι Νίκος Αγγελής (στίχος, φωνητικά και synthesizers), Παντελής Πετρονικολός (κιθάρα) και Κώστας Κόλλιας (synthesizers και rythm box). Το κοινό τους ήταν μικρό αλλά ψαγμένο. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τα live τους.
Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους 7'' single (Χωρίς Περιδέραιο), την φωτό του οποίου βλέπετε παραπάνω. 
 


 Στα 1985 κυκλοφορούν και το μοναδικό τους LP (Χορός Για Μουσική), σε ανεξάρτητη παραγωγή από την Λαιστρυγόνα. Δίσκος-ιστορία για την ελληνική electronica. Δίσκος που κυκλοφόρησε σε 350 μόλις αντίτυπα και που, μέχρι σήμερα είναι περιζήτητος ανάμεσα στους συλλέκτες κυρίως του εξωτερικού. Από το LP αυτό βλέπετε αποπάνου το ένα από τα layouts, τα οποία, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι 10 φορές ομορφότερα από το λευκό απλό εξώφυλλο.
Την ίδια χρονιά η μπάντα διαλύεται και τα μέλη της συμμετέχουν σε άλλα σχήματα της εποχής (Anti Troppau Council, Libido Blume, Moist Device κ.α.)

Η νταλίκα σήμερις σας χαρίζει και τις δύο δουλειές τους.
Τα δύο πρώτα κομμάτια είναι αυτά του 7'' single και, αμέσως μετά, ακολουθεί όλο το LP.
Καλή μας ακρόαση.
ΥΓ. Αν υπάρχουν κάποια κενά μεταξύ των τραγουδιών, την επιείκιά σας. Το βινύλιο ήθελε ειδική επεξεργασία.

Άνωση
Το Χρώμα Και Το Σχήμα
Έγχρωμη Γρίππη
48 Σιωπές
Θέλω Να Στο Πω
Ganuma De Linarus
Χορός Για Μουσική
Το Αίμα Δεν Γίνεται Νερό
Βότκα
Κρότοι Κροταλίες
Νορβηγία