Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

House on Fire


Καλημέρα ταραμολαγάνες μου.
Εύχομαι να είστε καλά και, μεταξύ μιας μπουκιάς χταποδιού κι'ενός γατοκέφαλου λαγάνας με χαλβά να σκεφτήκατε και λίγο τους πεινασμένους (τε και κουρεμένους) κυπρίους καταθέτες αδελφούς μας.
Και, προπαντός, μη βγείτε στους δρόμους. Έχει υγρασία.

Blues και σήμερα (με ολίγη blues-rock) από άλλον έναν που λίγοι ξέρουν αλλά, που όσοι ξέρουν, λατρεύουν άμμετρα.
Κανονικά θα έπρεπε να είχε προηγηθεί αφιέρωμα, πριν τον ολόφρεσκο αυτό δίσκο, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Μολοταύτα (ε; ε;) αφιέρωμα θα έχουμε λίαν συντόμως. Ιτς ε πρόμις.

Οι The Jeff Healey Band, όπως λέει και τ'όνομα, είναι η μπάντα του Jeff Healey. Ο Healey ήταν ένας καναδός bluesman, που γεννήθηκε στα 1966 στο Τορόντο και από 5 μηνών υιοθετήθηκε, ένεκα του ότι ήταν ορφανό. Από τον δέκατο τρίτο μήνα της ζωής του έχασε εντελώς την όρασή του, εξαιτίας ενός σπανιότατου καρκίνου των ματιών, το ρετινοβλάστωμα (ή κάπως έτσι).
Από τα 3 του άρχισε να παίζει κιθάρα. Μόνος του. Αυτοδίδακτος. Αυτό δηλαδή που θ'ακούσετε παρακάτω, αυτό το ιδιότυπο κελάηδημα, αυτά τα μαγικά σολαρίσματα, αυτά τα θεσπέσια "τσιμπήματα" στην stratocaster, είναι από έναν τυφλό μάγο.
Περισσότερα για τη ζωή του θα πούμε στο αφιέρωμα. Να ξέρετε μόνο ότι μας άφησε χρόνους στα 41 του, στα 2008, από μετάσταση του καρκίνου του στους πνεύμονες.

Την μπάντα αποτελούν, εκτός της αφεντομουτσουνάρας του, οι Joe Rockman στο μπάσο και Tom Stephen στα ντραμς. Μαζί πρόλαβαν και ηχογράφησαν 5 studio albums (o Healey μόνος του ηχογράφησε άλλα 5) με τελευταίο τους το Get Me Some, στα 2000.

Το House on Fire, που σήμερα έχω τη χαρά να σας χαρίσω, έχει όλες κι'όλες 20 μερούλες ζωής, μιας και κυκλοφόρησε στο αμέρικα στις 26 Φλεβάρη 2013. Πρόκειται για σπάνιες ηχογραφήσεις και demo της μπάντας από την περίοδο 1992-1998, πράγμα που τον κάνει πολύ σημαντικό (για τους γνώστες). Ανάμεσα στα άλλα, βρίσκουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή του Adam Raised A Cain του Bruce Springsteen και του We've Got Tonight του Bob Seger.
Γενικά πρόκειται για δισκάρα που, όπως και πολλές άλλες, μην περιμένετε να τις βρείτε σε ελληνικό δισκάδικο.
Πολλά είπα ε;
Καλά. Μουσική

House On Fire
Who's Been Sleepin' In My Bed?
You Go Your Way
All The Way
We've Got Tonight
Bish Bang Boof
Too Late Now
Face Up
Adam Raised A Cain
Daze Of The Night
Joined At The Heart