Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Headphone Silence



Καλημέρα λατρεμένοι.
Σήμερα, με αφορμή ένα αφιέρωμα σε μία πολύ καλή σκανδιναυή τραγουδιστο-συνθέτη, την Ane Brun, θέλω να σας μιλήσω συντομότατα για ένα είδος παρεξηγημένης μουσικής : της adult contemporary.

Μουσική που αγάπησαν πάρα πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, θεωρείται παρεξηγημένη γιατί, σαν παρακλάδι της rock, μοιάζει να είναι γλυκανάλατη και "γούτσου-γούτσου". Και ίσως, πολλά να είναι. Όχι όμως όλα.
Ξεκίνησε στα 60s (περισσότερο φωνητικοί βοκαλισμοί) και ανδρώθηκε στα 70s'80s με πολλές προσθήκες soul και RnB. Πρόκειται στην ουσία για "βαρειές" μπαλάντες, με έμφαση στη μελωδία και στους βοκαλισμούς. Παρεξηγημένη ακόμα περισσότερο γιατί χρησιμοποιείται κυρίως από "μελό" ραδιόφωνα (στυλ Μελωδία και love radio στην ψωροκώσταινα), αλλά και γιατί έχει καθιερωθεί σαν ένα εξέχων είδος backround συμπληρώματος.
Κρίμα κι'άδικο λέω εγώ, όταν βλέπω γίγαντες σαν τον Barry Manilow, τον Marc Anthony, τον Frank Sinatra ή την Celine Dion.

Η κοπελίτσα που θα μας απασχολήσει σήμερις, είναι μία από τις σημερινές ιέρειες της AC (συντομογραφία).
Γεννήθηκε Ane Brunvoll, στα 1976, στο Μόλντε της Νορβηγίας. Αστα 20 της αποφάσισε να την δει νομάδα και, εξ'αυτού, πέρασε 6 χρόνια ανάμεσα στο Όσλο, την Βαρκελώνη κι'ένα χωριουδάκι χαμένο μέσα στα νορβηγικά φιορδ, το Μπέργκεν.
Η μουσική την απασχόλησε από πολύ μικρή, αλλά σοβαρά μαζί της αποφάσισε ν'ασχοληθεί στα 2001, όταν και μετακόμισε στην Στοκχόλμη, όπου και ηχογράφησε το πρώτο studio album της (Spending Time With Morgan - 2002).
Η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την χερσόνησο, ξεκίνησε δε ευρωπαϊκή περιοδεία με αρκετά μεγάλη επιτυχία.
Παρόλα αυτά όμως, μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη στο πλατύ κοινό, αφού, παρά τις πολλές συνεργασίες της με διάφορους, δεν "παίζεται" από μεγάλους promoters. Ίσως λόγω του είδους της μουσικής της (τι σας έλεγα προηγουμένως;)

Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 6 studio albums, 2 live και μπόλικα EPs. Τελευταίος δίσκος της, το It All starts With One, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2011.
Καταπληκτική φωνή αγάπες μου. Αλλά και όμορφες μελωδίες που, κατά προτίμηση, ακούγονται τις μεγάλες ώρες και χωρίς πολλά φώτα.
Το αφιέρωμα της νταλίκας ακολουθεί χρονολογική σειρά.
Καλή μας ακρόαση.

Big In Japan
Little Lights
This Road
Such A Common Bird
Shot My Heart
One More Time
On Off
Headphone Silence
A Temporary Dive
Laid In Earth
The Fight Song
One
These Days