Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πάνω Κάτω η Πατησίων

Η αλήθεια είναι πως περίμενα δυο-τρεις μήνες μέχρι να το παίξω στο νταλικόφωνο, αφού κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2012.
Η αλήθεια είναι πως στ'αρχίδια μου εντελώς αν η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, πρώτον γιατί η πειρατεία των δισκογραφικών θεραπεύει την άλλη και δεύτερον γιατί η μουσική δεν σκοτώνεται, αλλά εκτελείται κατά καιρούς.
Η αλήθεια είναι πως το περιμέναμε καιρό.

Όλοι όσοι αγαπάμε Κατερίνα Γώγου, όλοι όσοι την γνωρίσαμε και ξέρουμε να ξεδιαλέγουμε ανάμεσα στα γλυψίματα και στα πραγματικά γεγονότα.
 Όλοι όσοι, άλλος λιγότερο κι'άλλος περισσότερο, μπορούν από πρώτο χέρι να καταλάβουν όσα έγραψε, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να θεοποιούν γεγονότα ή συνοικίες. Χωρίς να μετράνε την "αντίστασή" τους με την οδό που μένουν. Και, κυρίως, χωρίς να υποβιβάζουν όσους δεν έτυχε (ή ηθελημένα) να κατοικούν μεταξύ Πατησίων και λόφο Στρέφη.
Τέλος, όλοι όσοι ξέρουν την Πατησίων καλά, έχοντάς την φάει με το κουτάλι δεκαετίες τώρα. Σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Σε κάθε γέλιο τους, κάθε κλάμα τους, κάθε έρωτά τους και κάθε δακρυγόνο που μέτρησαν.

Το Κατερίνα Γώγου, "Πάνω κάτω η Πατησίων - Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της" είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Ένα κειμήλιο για μια από τις μεγαλύτερες ελληνίδες ποιήτριες. Μια απ'τις σπουδαιότερες ελληνίδες, αν και, αν την αποκαλούσες ελληνίδα (ή ποιήτρια) το πιθανότερο ήταν να σε σφαλιαρίσει.
Πολυσυλλεκτική έκδοση που περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες για την Γώγου. Τα κείμενα είναι των φίλων της Όλιας Λαζαρίδου, Αντώνη Καφετζόπουλου, Λίνας Καρανασοπούλου, Παναγιώτη (Κάϊν) Παπαδόπουλου κ.α. Το εισαγωγικό κείμενο (Μια αιρετική γυναικεία φωνή της γενιάς του '70) υπογράφει ο φιλόλογος Γιώργος Μπαλούρδος, ενώ το κεντρικό κείμενο δεν είναι παρά η (ομώνυμη) μεταπτυχιακή εργασία της ηθοποιού Θωμαίδος Ουζούνη.
Οι φωτογραφίες, εκτός απ'αυτές των αγνώστων, είναι των Διονύση Πετρουτσόπουλου, Γιώργου Κορδέλλα και Κώστα Βλαχόπουλου.
Την εικαστική επιμέλεια υπογράφουν οι Πέτρος Παράσχης και Morgan S. Bailey.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Στο μουσικό κομμάτι, έχουμε 20 μελοποιημένα διαμάντια της Γώγου, από 20 διαφορετικούς καλλιτέχνες. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όπως θα δείτε παρακάτω στην tracklist.
Να πούμε μόνο πως το "Εμένα οι Φίλοι μου" είναι επανεκτέλεση από τους Magic De Spell, οι οποίοι είναι και οι δημιουργοί του. Επίσης, πως όλες οι μελοποιήσεις έγιναν μεταξύ 2008-2012, εκτός από το καταπληκτικό "Α Ρε Σύντροφε", το οποίο μελοποίησε ο Νίκος ο Καλλίτσης και που, αν δεν το ξέρατε, είναι η πρώτη ιστορικά μελοποίηση ποιήματος της Γώγου (1980).
Στην παραγωγή του δίσκου βρίσκουμε τους Άγγελο Σφακιανάκη και Γιώργο Κορδέλλα.

Και για τους νομοταγείς : Το έχω αγοράσει από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε. Σέβομαι όμως αυτούς που δεν έχουν να τ'αγοράσουν. Και είναι πολλοί.

Πάνος Κατσιμίχας - Πάμε Όμορφή μου
Νίκος Καλλίτσης/Μάρθα Φριντζηλα - Α Ρε Σύντροφε
Μάκης Σεβίλογλου/Όλια Λαζαρίδου - Ετών 9
Άρης Ζαρακάς - Καμιά Φορά
Magic De Spell/Σωκράτης Μάλαμας - Εμένα οι Φίλοι Μου
Βάσω Αλλαγιάννη - Με Κόκκινο
Τάσος Ρωσσόπουλος/Σαβίνα Γιαννάτου - Αν Καμιά Φορά
Κώστας Χαριτάτος/Βασιλική Καρακώστα - Οι Εποχές Θα Με Σκεπάσουν
Βαγγέλης Μαρκαντώνης - Ρίζα Με Λένε Τώρα
Λόλεκ - Για Την Αποκατάσταση Του Μαύρου
Κωνσταντίνος Βήτα - Τώρα Όλο Και Πιο Συχνά
Παντελής Θεοχαρίδης - Ο Συγκεκριμένος Άνθρωπος
Ηλίας Λιούγκος - Δέντρο Ήμουνα
Εύα Λουκάτου - Θέλω Να Κουβεντιάσω
Μάριος Στρόφαλης/Ρίτα Αντωνοπούλου - Η Ζωή Μας Είναι Σουγιάδες
Δ.Βαρελόπουλος/Ματ σε Δύο Υφέσεις/Σπ.Μπάκα - Εδώ Ή Αλλού
Gaia - Άσπρη Είναι
Τάκης Γραμμένος - Πως Με Κοιτάζει Έτσι
Γιώργος Μάρτος - Θα'ρθει Καιρός
Βαγγέλης Κοντόπουλος - Δεν Μένει Κανείς Σ'αυτή Την Πόλη