Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Paint It Black (alt country)


Η βδομάδα τούτη θα ξεκινήσει με δύο δώρα "προ-χριστουγεννιάτικα" λατρείες.
Όσοι ψάχνονται στη μουσική, θα καταλάβουν. Οι υπόλοιποι, ας απολαύσουν απλά.
Το πρώτο δωράκι είναι για τον Χρίστο τον Χαραλαμπόπουλο, τον Χριστάρα της καρδιάς μας, ο οποίος, σε μια εκπομπή του (Κυριακές 12-2 στον sport-fm 94.6), μου θύμισε αυτόν τον δίσκο, έναν από τους πολυτιμότερους της συλλογής μου.
Ταιριάζει και με τα 50 χρόνια των Rolling Stones, που γιορτάζονται φέτος.

Η ιστορία του Paint It Black - An Alt Country Tribute To The Rolling Stones ξεκινάει από τις 19 Σεπτέμβρη του 1973, στο δωμάτιο 8 ενός μοτέλ στο Joshua Tree της California. Είναι μια περιοχή, στην καλιφορνέζικη έρημο, όπου μαζεύονταν διάφοροι και ανακάτευαν ηρωϊνη, μυσταγωγικές τελετές και μουσική. Σ'αυτό το δωμάτιο όμως, στην παραπάνω ημερομηνία, βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ο Gram Parsons, ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της alt country, της μουσικής δηλαδή που ανακατεύει την παραδοσιακή country με την indie και την alternative. Για όσους δεν θυμούνται, ο Parsons ήταν μέλος των Byrds αλλά και των Burrito Brothers. Αλλά και κολλητός του Keith Richards, του οποίου είχε επηρεάσει το μουσικό στυλ.
Η αφορμή του δίσκου ήταν ένα κομμάτι των Stones, το Before They Make Me Run, ένα απόλυτα σαρκαστικό κομμάτι, που έγραψε στα 1977 ο Richards, με αφορμή τη σύλληψή του για κατοχή ηρωϊνης, στο Τορόντο στα 1977. Για όποιον ενδιαφέρεται, το κομμάτι βρίσκεται στο album τους Some Girls (1978).
Ο παραγωγός του δίσκου, Jim Sampas (τον οποίον θα βρούμε και στο αυριανό δεύτερο δωράκι), εκτός από φιλαράκι του Richards, είναι και μανιώδης υποστηρικτής της south μουσικής, του αρέσει να σπρώχνει νέες μπάντες και, κυρίως, του αρέσουν τα tributes.
Σκέφτηκε λοιπόν, με αφορμή τις παραπάνω ιστορίες, να συγκεντρώσει άγνωστες ή λιγότερο γνωστές μπάντες και να τους ζητήσει την άποψή τους πάνω σε κλασσικά διαμάντια των Stones, υπό την αυστηρή εποπτεία του Keith της καρδιάς μας.

Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούτε σήμερα. Οι Rolling Stones όπως παίζονται νότια της Arizona κι'όσο πάει. Που κυκλοφόρησε τον Μάη του 2011.

Κι' όπως θα 'λεγε και κάποιος ποιητής, "...ο δίσκος αυτός είναι ένα ταξίδι από το Indio μέχρι το Twenty-Nine Palms με μία στάση για να τραβήξεις φωτογραφίες του Joshua Tree Inn (σ.σ. του μοτέλ όπου αυτοκτόνησε ο Parsons)..."
Καλημέρα και καλή βδομάδα.


Great Lake Swimmers - Before They Make Me Run
Matthew Ryan - Street Of Love
Cowboy Junkies - Moonlight Mile
Hem - You Can't Always Get What You Want
Everest - Sweet Virginia
The Bittersweets - Loving Cup
Giant Sand - Jumpin' Jack Flash
Lee Harvey Osmond and Mary Gauthier - Dear Doctor
Over The Rhine - Waiting On A Friend
The Handsome Family - Faraway Eyes
Tom and Frayed - Blue Mountain
Brian Ritchey - Paint It Black
Neal McCarthy and Ivo Matos - Wild Horses
Barbara Kessler - You Got Thw Silver
Anders Parker - Coming Down Again