Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Broken Sunny Day


Καλημέρα σπουγιτάκια του χιονιά.
Στην σαγκά μας "μαυρομαλλούσα κοπελιά με την ωραία την λαλιά", η νταλίκα προντάκτιον (ελ τι ντι) πράουντλι πριζέντς σήμερις μία πανωραία κυρία, λίγο γνωστή στα μέρη μας, αλλά αυτό είναι ένα κρίμα κι'άδικο που χρήζει (ε;) διόρθωσης.

Γεννήθηκε στα 1972 σαν Sophie Edkvist στην Στοκχόλμη τσι Σουηδίας και, όπως οι περισσότεροι από κει άνω, δεν έχει δώσει και πολλές πληροφορίες για την πάρτη της.
Ξέρουμε, πάντως, πως η πρώτη επαφή της με τη μουσική ήταν στα 14 της, όταν ο μπαμπάς έφερε στο σπίτι μία κιθάρα.
Ξέρουμε επίσης, πως η Σοφούλα είναι εντελώς αυτοδίδακτη, αφού δεν πήγε ποτέ της σε ωδεία και άλλα τέτοια χαριτωμένα ιδρύματα.
Το πρώτο studio album της (Sophie Zelmani) το ηχογράφησε στα 1995 με την Sony Music, έπειτα από δεκάδες αποστολές των demo της σε πολλές εταιρείες.
Ήταν όμως πολύ καλό, με αποτέλεσμα να πουλήσει τρελλά στην Ευρώπη και (περιέργως) στην Ασία και να ενδιαφερθεί γι'αυτήν η Columbia Αμερικής. Μετά τα πράγματα ήρθαν λίγο πιο εύκολα.

Το στυλ της είναι καθαρά dark alternative, κινείται δε σε αστερισμούς Madrugada με ολίγον από Mogwai και Mazzy star. Αλλά, παρά το ότι είναι αυτοδίδακτη, κινείται εξαιρετικά καλά και σ'αυτό την βοηθάει και η υπέροχη σκοτεινή φωνή της.
Να πούμε επίσης, πως όλα τα τραγούδια, από τα ήδη 9 studio albums που έχει κυκλοφορήσει (και μία compilation), είναι καταδικά της.
Και αρκετά είναι υπέροχα.

Το νταλικόφωνον διάλεξε μερικά από όλη την δισκογραφία της και σας τα χαρίζει.

I'd Be Broken
Always You
Until Dawn
Black Day
Excuse Me
Goodbye
Why
On Your Way
Dreamer
Going Home
Breeze
Maja's Song
Fade
Broken Sunny Day
Shades
If I Could
I'm The Rain