Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

S.N.A.C.K. Benefit Concert (αυτά είναι)



Καλημέρα λατρείες.

Bootleg σήμερις, έπειτα από πολύ καιρό, στο νταλικόφωνον.
Bootleg από τα πάρα πολύ σπάνια του είδους. Κι'από τα καλύτερα όλων των εποχών.
Bootleg που έψαχνα καιρό και που έπεσε στα χεράκια μου προ ελαχίστων ημερών.
Και που άξιζε τον κόπο να περιμένω.

Ας τα πάρουμε απ'την αρχή.
Στις αρχές του 1975, ο τότε δήμαρχος του San Francisco, εξαιτίας της οικονομικής-πετρελαϊκής κρίσης που μάστιζε το αμέρικα (και όχι μόνο), αποφάσισε να περικόψει τις δαπάνες για τα δημόσια σχολεία κατά 50%. Σας θυμίζει κάτι; Ωραία, πάμε παρακάτω.
Μεταξύ των έντονων αντιδράσεων του κόσμου, μιας και το μέτρο έπληττε κυρίως τις φτωχογειτονιές (αυτό κι αν μας θυμίζει κάτι), υπήρξε και μία των καλλιτεχνών. Όσες όμως υπογραφές κι αν μαζεύτηκαν, όσες παραστάσεις κι αν έγιναν, η δημοτική αρχή ήταν ανένδοτη.

Και τότε εμφανίστηκε ο Bill Graham (1931-1991) που, για όσους δεν τον ξέρουν, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικάνους (αν και γερμανο-εβραίος που γεννήθηκε στο Βερολίνο) ιμπρεσάριους και διοργανωτές συναυλιών. Και σκέφτηκε την ιδέα μιας τεράστιας συναυλίας, όλα τα έσοδα της οποίας θα πήγαιναν θα πήγαιναν για τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων του San Francisco. 
Την ιδέα του αυτή την συζήτησε, ένα βράδυ του Φλεβάρη σ'ένα μπαράκι, με το φιλαράκι του και σπουδαίο κιθαρίστα (μέλος των Grateful Dead) Jerry Garcia (1942-1995).
Και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το δυνατόν γρηγορότερα, ένεκα που η ανάγκη για ντόλαρς πίεζε.

Ο Graham που λέτε, ανέλαβε τα διαδικαστικά και ο Garcia την ανεύρεση "ονομάτων" που θα έφερναν λαό στη συναυλία.
Και τα κατάφεραν και οι δύο πάρα πολύ καλά.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μάρτη του 1975 στο στάδιο Kezar του San Francisco και την παρακολούθησαν πάνω από 60.000 λαού.
Τα ονόματα που πήραν μέρος; Μετρήστε : Grateful Dead, Santana, Tower Of Power, Doobie Brothers, Jefferson Starship, Joan Baez και οι Neil Young - Bob Dylan με μία αυτοσχέδια (για την περίσταση) μπάντα, τους The Band.
Ξέχασα να σας πω, ότι η συναυλία ονομάστηκε από τον Graham S.N.A.C.K Benefit Concert., όπερ μεθερμηνευόμενο, Students Need Athletics Culture and Kicks.

Το σπανιότατο bootleg αυτής της συναυλίας το χρωστάμε στον παραγωγό (αγνώστου σε μένα ονόματος) ενός ραδιοφωνικού σταθμού της περιοχής, το οποίο μετέδιδε ζωντανά την συναυλία.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα bootlegs, αφού μιλάμε για 5 βινύλια (!!!). Πότε ακριβώς βγήκε στην πιάτσα δεν ξέρω να σας πω. Ξέρω όμως ότι κυκλοφόρησαν ελάχιστες κόπιες, που σήμερα φυλάγονται σε σπίτια τυχερών συλλεκτών.
Η νταλίκα το καβάτζωσε από έναν καλό φίλο από το Τσικάγκο-Ιλινόϊς, τον Γεράσιμο, στον οποίο και θα αφιερωθεί αποκλειστικά. Ο Τζέραρντ, με τη σειρά του, το καβάτζωσε από μία limited edition (σε cd) που κυκλοφόρησε το Bootleg Tunz Radio του Τσικάγκο. Τι είναι αυτό θα σας πω σε άλλη ανάρτηση.

Όπως βλέπετε και στην αποπάνου φωτογραφία, σήμερα, αρχίζοντας από το τέλος, θα σας χαρίσω το πρώτο (στην ουσία πέμπτο) μέρος αυτής της συναυλίας (πέμπτος δίσκος), όπου βρίσκουμε τους θεούληδές μας, τους Neil Young και Bob Dylan, σε μία από τις πολύ λίγες κοινές τους συνευρέσεις επί σκηνής.
Οι υπόλοιποι μουσικοί (The Band) που παίζουν μαζί τους είναι οι Tim Drummond στην κιθάρα, Ben Keith στην steal κιθάρα, Levon Helm στην ντραμς, Garth Hudson στα πλήκτρα και Rick Danko στο μπάσο.
Τα υπόλοιπα τμήματα της συναυλίας, εν ευθέτω χρόνω.
Αν μπορώ να σας δώσω μια συμβουλή : κατεβάστε το και κρατείστε το.


Are You Ready For The Country
Lotta Love
Lookin' For A Love
Lovin' You
I Want You
The Weight
Helpless / Knockin' On Heaven's Door