Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Hymn To Her

Καλημέρα σας πέρα για πέρα σας.

Σήμερα, στη σαγκά μας "αυτή μόνη της και όλοι τους", η νταλίκα πράουντλι πριζέντς την "αυτή" και τους "υποδέλοιποι" μιας πτωχής πλήν τιμίας μπάντας.
Κι'όταν λέμε "πτωχή" εννοούμε τίποτα το συγκλονιστικόν (σαν μπάντα), ενώ με το "τιμία" κλείνουμε το μάτι στη μουσική συνέπειά τους, όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις διακοπο-διαλύσεις τους κατά καιρούς.

Η "αυτή" είναι μία από τις πολύ μεγάλες κυρίες της rock/new wave σκηνής, η Chrissie Hynde. Γεννήθηκε στο Ohio στα 1951 και, σε ηλικία 22 χρονώ πέρασε τον Ατλαντικό και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου δούλεψε σαν συνεργάτης του γνωστού μουσικού περιοδικού ΝΜΕ (New Musical Express). Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η δεύτερη δουλειά της, αφού, παράλληλα, δούλευε και σαν πωλήτρια-προμόσιονερ στο περίφημο μαγαζί ρούχων του Malcolm McLaren (μετέπειτα παραγωγού των Sex Pistols και New York Dolls) και της καλής του Vivienne Westwood. Με άλλα λόγια, έζησε από τα μέσα τη μεγάλη μουσική επανάσταση της εγγλεζίας λατρείες.
Από νωρίς συμμετείχε σε δουλειές των Clash και Damned, ενώ έφκιασε και δυο γκρουπάκια (Masters Of The Backside και The Moors Murderers), στα οποία ήταν η απόλυτη αρχηγός. 
Στα 1978 έφκιασε τους "υποδέλοιποι" (που λέγαμε πιο πάνω) και τους ονόμασε The Pretenders, από το διαμάντι The Great Pretender των Platters (1955).

Το πρώτο τους single ήταν μία διασκευή των Kinks (Stop Your Sobbing) και κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 1979, με παραγωγό τον πολύ κύριο Nick Lowe. Και έκανε πολύ καλή αίσθηση.
Για έναν ολόκληρο χρόνο η μπάντα πειραματίζονταν, ώσπου, τον Δεκέμβρη του 1979, κυκλοφορούν το πρώτο studio album τους (The Pretenders), το οποίο, εκτός από πολύ καλές κριτικές, γίνεται αμέσως αποδεκτό από το κοινό.
Τον Γενάρη του 1980, κυκλοφορούν ένα ακόμα single, το περίφημο Brass In Pocket, το οποίο ανέβηκε κατευθείαν στο #1 του UK Chart και στο #14 του US Billboard Hot 100. Κι'εκεί έχουμε την καταξίωση.

Μουσικά, οι Pretenders κατατάσσονται όπου γουστάρει η Hynde. Όποτε κάνει κέφι new wave, είναι new wave. Όπου γουστάρει καθαρές ροκιές, είναι rock. Όπου punk, punk κ.ο.κ.
Άλλωστε, το 'παμε και πιο πάνω, αυτή είναι η μία και αδιαμφισβήτητη leader και οι υπόλοιποι υπάρχουν για όσο κάνει κέφι αυτή. Πράγματι, 4 τουλάχιστον φορές μέχρι σήμερα, έχει απολύσει μουσικούς της μπάντας κι'έχει φέρει άλλους.
Οι συχνές αυτές αλλαγές στο lineup, δεν επηρέασαν την ποιότητα του ήχου τους, η οποία είναι καλή. Όχι τέλεια, αλλά καλή. Υπάρχουν, πράγματι, πολύ καλά τραγούδια τους, όχι κατ'ανάγκη αυτά που έγιναν πολύ γνωστά.

Μέχρι σήμερα, και παρά τις αλλαξοκωλιές, έχουν κυκλοφορήσει 9 studio albums και 2 live, ενώ έχουν συνεργαστεί με αρκετούς και σπουδαίους.

Η νταλίκα, χωρίς να τρελλαίνεται για Pretenders, λατρεύει Chrissie Hynde, την κατατάσσει δε ανάμεσα στις 3-4 μεγάλες κυρίες της rock.
Γι'αυτό, σήμερις σας χαρίζει μια χούφτα προσωπικές επιλογές της, έτσι για να ξαναθυμηθούμε ή να μάθουμε.


Day After Day
Tattooed Love Boys
Night In My Veins
Back On The Chain Gang
Precious
Almost Perfect
Break Up The Concrete
Boots Of Chinese Plastic
Message Of Love
Brass In Pocket
I'll Stand By You
Don't Get Me Wrong
Hymn To Her
The Last Ride
Stop Your Sobbing
Talk Of The Town
Love's A Mystery